Кой е виновен за инцидента с премазаните автомобили, заради огромен клон в район "Северен"? Отговор на този въпрос търсят пловдивчани, които живеят в района на бул. „Дунав”, където снощи огромен клон се стовари и смаза колите им и за щастие нямаше пострадали хора. 

Според жителите на бул. „Дунав” 77 е имало възможност инцидентът да се избегне, ако е имало навременна реакция, каквато в този случай според тях е нямало. Хората коментират, че за въпросната върба са подавани редица сигнали, като преди повече от два месеца е била издадена заповед за отстраняването й, но без резултат.

Пловдивчаните разказват, че миналата година отново е паднала друга опасна върба в района, като само на метри са играели деца, които за щастие са били издърпани от жена, която е била наблизо. 

"Може би, ако се обръща по-голямо внимение на жалбите от гражданите, няма да се стига до такива инциденти, които биха могли да отнемат живота на някого", заявиха пловдивчаните. 

Потърсихме кмета на район „Северен” Стоян Алексиев, който заяви, че още на 5 април е била издадена заповед за премахването на върбата. Той посочи, че заповедта е била връчена на ОП „Градини и паркове” след направена санитарна експертиза от специалисти от „Екология и Чистота”.

Алексиев заяви, че не е наясно каква е причината от предприятието да отлагат и да забавят отстраняването на опасната върба толкова време, но е факт, че до инцидент се е стигнало, за щастие без пострадали хора.

От „Градини и паркове“ потвърждават, че са получили издадената от кмета на район „Северен“ заповед за премахване на върбата. Отстраняването на дървото е било предвидено за включване в графика за следващата седмица, но снощната буря го е разцепила. Днес и утре екип на предприятието го премахва изцяло.

„Никога няма да ме видите да бягам от отговорност”, заяви директорът Веселин Козарев по повод падналия клон. Той обяви, че възлага вътрешна проверка и изготвяне на доклад за всички опасни дървета.

„В крайна сметка трябва да признаем, че има неизпълнени заповеди от години насам. Работим по тях и макар и с по-малко хора в сравнение с предишни години години успяваме да обработим по-голям брой дървета“, коментира Козарев.

Той допълни, че от началото на годината досега в „Северен“ са отстранени над 100 опасни дървета. За да наваксат с изпълнението на многото издадени заповеди за отсичане и оформяне на дървесна растителност, от два месеца насам специализираната бригада работи в района извънредно и в събота.