Осветлението в два пловдивски района ще бъде изцяло модернизирано. Утре ще даде старт на проекта за подмяна на уличните лампи с LED осветление в районите „Централен“ и „Южен“.

На символичната церемония ще присъстват кметът на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, кметовете на район „Южен“ Костадин Язов и на район „Централен“ Георги Стаменов, както и представители на изпълнителите и надзора.

Обществената поръчка за подмяна на осветлението е спечелена от консорциум, в който участват компаниите "Филкаб" и "Инженеринг". Стойността ѝ е 819 хиляди лева без ДДС. 

Припомняме, че преобразяването на уличното осветление стана възможно, след като през февруари кметът на Пловдив Здравко Димитров и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха договор за финансиране и изпълнение на проект „Въвеждане на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Централен“ и „Южен“ .

По проекта ще бъдат сменени 1900 електрически тела, които ще спестят близо 1 милион киловат часа ел.енергия на годишна база на Община Пловдив.

Проектът цели изграждане и модернизиране на общинската система за изкуствено външно осветление в район „Централен“ (карето, заключено между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“) и район „Южен“ (карето, заключено между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“).

Пловдив с модерно улично осветление! Зико подписа договор с министър Петкова за 1,1 млн леваЗа една година ще спестят близо 1 милион киловат часа ел.енергия