20 нови линейки ще получат центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна. Това стана ясно тази сутрин. 

Предването на медицинските коли ще се състои днес на 4 ноември, в 13 ч. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще получи от изпълнителя по договора 20-те нови оборудвани линейки и ще ги предаде на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна. Все още не е ясно какво ще бъде разпредението за трите области. 

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

Припомняме, че проектът за "Спешна помощ" е с бюджет от близо 164 милиона и според документите в него влиза "придобиване на 400 бр. нови, оборудвани медицински превозни средства (линейки), предназначени за поетапна подмяна на съществуващия автопарк на ЦСМП и ФСМП, като се предвижда за всички медицински екипи в страната да се осигурят нови линейки. Разделението на 4 вида линейки, според типа оборудването и типа на автомобила е както следва: Тип B, стандартна база – 185 бр.; Тип B, високопроходими – 42 бр.; Тип B, 4х4 – 78 бр.; Тип С, стандартна база – 95 бр.

Към момента липса отчетност колко такива линейки за предадени на държавата и съответно разпределени по звена в страната. 

Освен това в основните дейности по проекта влизат строително-ремонтни дейности – предвижда се да се извършат строителни интервенции в 235 обекта от системата на спешната медицинска помощ, от които:

  • 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), разположени във всеки областен град;
  • 174 филиала към центровете за спешна медицинска помощ;
  • 34 спешни отделения, разположени в 34 лечебни заведения за болнична помощ,  във всички областни градове на страната;

За 84 обекта се предвижда да бъде извършено ново строителството, а за 151 обекта - преустройство и ремонт на съществуващи помещения. Включено в проекта е и закупуване на специализирано медицинско оборудване и обзавеждане с общо предназначение за всички обекти от системата на спешна медицинска помощ.

Многомилионното начинание стартира в края на 2018 и е с краен срок за изпълнение 23.10.2021.