Броят на безстопанствените животни, скитащи по улиците в Пловдив за изминалата година е общо 4 654. Това сочат данните от последното преброяване на бездомните четириноги под тепетата, коментира пред TrafficNews Йорданка Цонева от дирекция „Екология и управление на отпадъците”.

Преброяването за поредна година се е извършило от спортен клуб по ориентиране "Пловдив", като включва оценка на популацията, по методика, утвърдена от Кмета на Община Пловдив и препоръчана в Националната Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

4349 са преброените бездомни котки, а кучетата са 305 на брой. По административни районни, преброените кучета в „Източен” са най-много 145 на брой. След него се нарежда район „Северен” с 63 кучета, район „Южен” с 39 кучета,в  район „Западен” са заловени 24, а най-малко са били преброени в „Централен”, като са 16 на брой.

211 от тях са били едри и средни породи, а 94 от тях- дребни. Мъжките са били 174 на брой, а женските четириноги- 131. От общият брой на кучетата, маркирани са били 189.

Първото преброяване на територията на града ни е било през 2009 година, като тогава са били 686. Най-много заловени кучета в Пловдив е имало през 2015 година, когато бройката им е била 785.

През тази година се отчита спад, тъй като през 2021 година, броят на безпризорните кучета в Пловдив е бил 452. През 2020 броят им е бил 381, а през 2019 – 515.

От отдел „Екология” на Община Пловдив коментираха пред медията ни, че всяка година преброяването се извършва на пролет или на есен.

„Не е добра идея преброяването да се извършва през зимата, тъй като голяма част от животните се покриват тогава, заради ниските температури. През летния сезон пък се крият от жегата. От месец март до юни или от септември до ноември са най-подходящите периоди за преброяване”, коментира Йорданка Цонева.

Броят на приютените четириноги в пловдивския общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги” към този момент е 90. Над 166 пък е броят на кученцата, които са били осиновени.

Вижте кученцата от пловдивския приют, които чакат своя човек!166 кучета са осиновени през 2022 година

Oт приюта апелират към гражданите за по-адекватно отношение към животните, тъй като причината заради която има толкова много бездомни животни по улиците, е безотговорното отношение на хората към тях.