Област Пловдив е първенец по най-много останали без работа от началото на 2022 година. В рамките на първите три седмици (27 декември - 16 януари) в Пловдив и региона новорегистрираните безработни са 1290 души, а над двойно по-малко 526 души са постъпили на работа. Това показват последните данни от Агенция по заетостта.

В разгара на "Омикрон" в началото на годината в страната без работа са останали 17 136 души. На второ място след област Пловдив по най-много нови безработни е София град - 1144 души, на трето място Благоевград с 904 души. Новонаетите пък са 6950, като на чело в класацията е столицата с 749 души. Пловдив област е на второ място, а Благоевград отново е на трето място с 454 започнали кариера.

Спрямо година назад обаче статистиката показва, че трудовият пазар е далеч по-спокоен и сигурен. В Пловдив например за първите три седмици на 2021 година хората, загубили работа са били 1937, а намерилите и започнали работа са били 562.

В национален план цифрите от началото на 2021 също са красноречиви за днешната по-стабилна икономика и по-добри възможности за трудова заетост. Новонаетите за същия период година назад са малко над 29 хиляди, а макар и наетите да са малко повече - 7468 души.

По-голямата стабилност на пазара се дължи на липсата на крути мерки срещу разпространението на коронавируса. Днес действащи са всички търговски обекти, макар и високите сметки за ток да задъхват бизнеса. Най-големи промени има в туристическия бизнес, който отчасти все още не се е възстановил, след продължителните цикли на затваряне и ограничената миграция на чуждестранни туристи у нас.

Началото на 2021 беше белязана от драматичен ръст на безработицата, но края на годината завърши с добри стройности - 74.5% коефициент на заетост и 4.6% безработица.