Обявите за работа продължават да растат и през май, като са се увеличили с 3% за месец. Общият им брой е над 50 000. Интересно е, че София изостава и е изпреварена от Пловдив и Варна по ръст. В столицата обявите са се увеличили с 4%, докато в града под тепетата двойно повече - с 8 на сто, а в морския град - с 6%.

Това показва ежемесечният анализ на кариерния сайт JobTiger. Според данните в Стара Загора предложенията са се увеличили с 2%, в Бургас - едва с 1%, а в Русе има спад от 2 на сто.

Анализът сочи ръст или запазване на нивата на предлагане на работа в почти всички сектори без търговията, където има спад от 3%, или 320 обяви по-малко, но там ситуацията винаги е динамична, се отчита в анализа. Спад от 2% има и при ИТ сектора, което обаче е само 20 обяви. Така тенденцията от последните няколко месеца продължава, но тя вероятно е към своя край. На годишна база предложенията в този сектор са намалели почти двойно - с 47%, обобщават от JobTiger.

Най-голямо е увеличението на обявите в строителството - с 11%, и логистиката - с 10 на сто.

Въпреки спада в търговията като дялово разпределение все още секторът държи първо място и там са 23% от предложенията за работа, плътно следвани от сектора хотелиерство и ресторантьорство. 14% са в производството, а администрацията и логистиката имат по 10%. 8 на сто от обявите за работа са в ИТ сектора.

Друга тенденция е, че офертите за работа от вкъщи продължават да намаляват - с 3% спрямо април, или със 130 по-малко. 60% от тях са за ИТ специалисти. Това всъщност е и причината за спада на предложенията от този тип - и те, и обявите в сектора са спаднали с 23 на сто от началото на годината.