Бурното строителството в Пловдив буксува под натиска на високите цени за труд. Регионът е вторият по големина инвестиционен пазар в България. И той обаче страда от забавянето на пазара, и в частност усложненията при новото строителство.

„Когато говорим за новото строителство в региона освен качество и цени има един трети критерий – срокове, който се явява и най-голямото предизвикателство пред инвеститорите. Пловдив сега е гора от кранове, особено в кв. „Смирненски“. Не предполагате обаче за административната тежест, която цялото това строителство носи след себе си. Общините нямат достатъчно голям капацитет, за да обработват документацията, в следствие на което повечето строителни обекти изостават с от 6 до 9 месец. И това е само заради административната тежест, а предвид изборите очаквайте тя да нараства още повече“, посочи на имотен форум днес Мирослав Язов, който е част от инвестиционна компания, и син на строителния предприемачи под тепетата Димитър Язов. 

„Разрешения за строеж са двойно повече от миналата година, строителните предприемачи са повече от хората на улицата. Всеки бърза, всеки иска да е първи, но това няма как да стане“, допълни саркастично Язов.

Според него голяма пречка създава и бавната работа по присъединяване на нови строителни обекти от страна на енергодружеството ЕВН и дружеството за водоснабдяване и канализация – ВИК.

„ЕВН и ВИК също бъркат доста цялата процедура. Процедурата на ЕВН за присъединяване на нов строителен обект е 1 година. Имахме случай, когато отне 3 месеца да ни пуснат тока, въпреки че имахме трафопост на обекта и сме съществуващ потребител. Представете си, ако сте нов обект. С ВИК положението е сходно. Пример за това е кв. „Смирненски“, където канализацията стигна до едно ниво и след това казаха: „оправяйте се“. Инвеститорите започнаха сами да си довършват инфраструктурните свързания, които са много скъпи, а след се пристъпва към приемателни комисии. Това също много забавя процеса“, посочи инвеститорът.

Подизпълнителите също бавят процеса, защото взимат повече обекти и нямат достатъчно служители, обясни Язов.

„У нас нали не може да работиш за друг. Всеки втори е предприемач. И така тези фирми взимат пет обекта, въпреки че имат капацитет за три и се започва – утре ще дойда, сега не мога. Почва лавинообразно забавяне, санкции и положението става катастрофално“, поясни той.

По думите му тези три компонента – административна тежест, тромави процедури за присъединяване към водната и електро инфраструктурата и бавещите се подизпълнители - ще забавят строителството, което тепърва започва в Пловдив, както и това, което е в процес на завършване.

Има обаче и други пречки и тежести, които ще оскъпяват строителството.

Експерт: Няма балон на пазара на имоти в Пловдив! Очаква се цените да забавят ръстПоскъпването за година, без да се взима предвид инфлацията, е 15,4% по офертни цени

Качеството е функция на скоростта и сроковете, посочи Язов.

„Най-важен е инвестиционен контрол. Той гарантират, че когато човек като си купи имот, ще може да го ползва безпроблемно, а не на 45-тия ден да има два теча, напукана и паднала мазилка, неработещ асансьор и т.н. В последно време много инвеститори залагат на качеството. Има много примери е града, където обектите вървят бавни и постепенно. Но има и хора, които бързат и си оставят ръцете и всички попадаме под ударите на максимата „строителите за нищо не стават“, допълни той.

Нова ера купувачи

„Масови купувачите са родени след 1990 година, много голяма част от тях са живели в чужбина, имат изготвена визия какво да си купят с какво качество и са придирчиви за това какво купуват. Много инвеститори заложиха точно на този тип хора и започнаха да добавят много екстри – видеодомофони, шест-седем камерна дограма, четворен стъклопакети. Всички тези екстри струват много пари“, поясни инвеститорът.

Така се стига до базови стойности от 1200 евро за кв.м. на шлакловка и замазка.

Суровини и материали

Още един фактор за турбуленциите в строителния бранш за цените на материали.

„През пролетта на миналата година заради войната имаше 300% увеличение на някои строителни материали – например дървения материал. В момента като цяло тенденцията е да се успокоят нарастванията на цените“, поясни Язов.

Труд

Не на последно място инвеститорът посочи, че се очаква себестойността на строителството да расте, защото цената на труда на работниците е поскъпнала неимоверно.

„Цената на труда в момента е на максимални нива. Никога не е било по-скъпи, най-евтиният плочкаджия взима 80 лева на кв.м.. По-добрите майстори предпочитат по-малки обекти. В следствие на което, цените на труда много ще ударят цената на новото строителство. Нали разбирате, че цената на труда на същия майстор е 80 евро на кв.м. в Германия, а имаме и други конкурентни пазари“, посочи Язов.

Той спомена, че има и недостиг на служители, който тепърва ще става още по-сериозен, тъй като много турци са заминали са работят в родината си.

„Турските работници, които работеха в България, са отзовани и отиват да си работят в тяхната държава. Да не говорим, че от миналата година започнахме да купуваме материалите от Турция и това също ще спре, защото те имат топ приоритет да възстановят страната си“, посочи инвеститорът.