Петър Маринешки, подсъдим за тежката катастрофа с двама загинали край Кадиево, получи своята присъда - 5 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Забранява му се и 8 години да шофира. Младежът бе признат за виновен за трагичния инцидент станал през ноември 2020 година, в който загинаха двамата му приятели Тодор и Виктор. 

Припомняме, че Петър Маринешки бе привлечен за това, че  при управление на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на 16 и 17 годишни момчета, както и средна телесна повреда на друго 16-годишно момче, довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице.  

Оцелелите след мелето край Кадиево: Маринешки ни вадеше от колата, не е карал бързо и не е употребявал дрога

„Съболезнования на близките на моите приятели. Викторчо и Тошко не бяха само мои приятели, а мои братя”, каза днес Маринашки по време на делото. Той даде пълни обяснения по случая. Разпитани бяха още трима свидетели, проведени бяха и две очни ставки. Така бе сложен край на процесът от фактическа и правна страна и се пристъпи към финални речи.

Петър Маринашки, причинил мелето със загиналите младежи край Кадиево: Те бяха мои братя! Беше ужасно, всички бяха в кръвДо края на деня младият мъж ще получи присъда

По време на пледоариите, прокурор Анелия Трифонова поиска ефективно наказание спрямо Маринашки. Тя настоя за 6 години затвор, като посочи, че е налице баланс на смекчаващите и отекчаващите вината обстоятелства. Тя посочи, че се касае за млад човек, който работи и учи в университет. Посочени бяха още фактите, че Петър признава вината си и съжалява, както и това, че е помагал на приятелите си след инцидента.

За максимална присъда предвидена в Наказателния кодекс настояха адвокатите, представляващи близките на загиналите Тодор и Виктор. Те бяха категорични, че ще се борят докрай за ефективна присъда.

Не на такова мнение обаче бе адвокат Йордан Давчев, който представлява подсъдимия Маринашки. Той отново посочи, че налице са многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Защитата, а и самият Маринашки поискаха условно наказание.

В крайна сметка обаче магистратите взеха своето решение. Те наказаха Петър Маринашки с ефективна присъда от 5 години при първоначален общ режим и 8 години лищаване от правоуправление.