От всички животни целувката на шимпанзетео най-много прилича на човешката. По устните също се целуват кучетата, конете и канадските таралежи.

В Древен Египет нищо не са знаели за целувките. Възможно е, царица Клеопатра, известна със своите победи над мъжете, така и никога да не се е цвлувала истински. Само ако Цезар не я е научил…

В Средните векове в Италия мъжа, целуващ девойка пред хората, е бил длъжен обезателно да се ожени за нея. В Неапол законите били най- жестоки: целуващите се на улицата ги вкарвали в затвора, а ако това ставало пред очите на Висшедуховник, можело да бъдат убити.

През 1979 година Дейвид Боуи изобретил апарат, наречен „ЛИПОГРАФ”, който вземал отпечатъци от устните, с цел идентификация на личността. След това в Америка провели асукцион за липограми на известни хора. Всички получени средства, в размер на 16 холяди долара, отишли във фонда за защита на децата На този аукцион един отпечатук от устните на Мик Джагър бил продаден за 1600 долара. За съжаление „Липографа” така и не влязал в употреба в криминалистиката.

В Япония се счита за много неприлично, да се целуват пред свидетели. Именно по тази причина почти никога няма да видите целувка в японски филм. Това, което в целия свят се нарича „японска” целувка, се изпълнява така: Заставате на разстояние една крачка един от друг, накланяте се напред и изпъвайки устни, ги докосвате до устните на партньора. Устата не се отваря!