В Устина започва строителството на канализацията. Първа копка на новото съоръжение направи лично кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. На събитието присъстваха заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков, общинските съветници: Кера Тошева, Ренгинар Мустафова, Бюлент Шакир, Галина Вълева.
 
Домакин е кметът на село Устина Нели Бундева.
 
Проектът  е на стойност  малко над 1,6 милиона лева, отпуснати целево от държавния бюджет. Със  средствата  ще бъде продължен  един от ключовите проекти за община „Родопи”,  като това ще направи селото първото с  почти изцяло завършени главни колектори.
 
Строителството предвижда изграждането на два главни колектора, около един километър канална мрежа и още толкова отклонения. Новата канализация ще обслужва над 80 домакинства в Устина.
 
Мрежата ще преминава през улиците „Бончо”, „Петър Берон”, „Кочо Честименски”, „Гоце Делчев” и „Антон Иванов”. Строителството започва от улица „Бончо”, след което два екипа ще работят паралелно по изграждане на двата колектора.  
 
„Това е един от най- дълго чаканите проекти  за администрацията на община „Родопи” и за жителите на Устина. Проектът ще подобри не само живота на местните хора, но и на туристите, които посещават селото заради винения туризъм  в подножието на Устинския водопад.Това беше едно от предизборните ми обещания и днес съм радостен, че слагаме началото на изпълнението му. Сега пожелавам на фирмата да се справи в срок и изграденото да отговаря на европейските изисквания за качество”, каза кметът Павел Михайлов.
 
Ренгинар Мустафова от името на населението каза, че е видимо как за всяко село в общината се отделят средства и се правят подобрения.
 
Още преди десет години в Устина са изградени главни колектори 1 и 2. Впоследствие , със средства по ПУДООС  е продължено строителството с колектор 2-продължение. След актуализиране на проекта е издадено ново разрашение за строеж, а строителната площадка е открита през октомври.
 
Срокът за изпълнение  е половин година.