Ще има ли Пловдив модерен плувен басейн? Колко ще струва той? Откъде ще се вземат пари? Всички тези въпроси са актуални от години, като и до ден днешен отговорите им висят във въздуха.

Въпрос на време бе напрежението, което се трупа между спортните клубове да ескалира и на повърхността да излязат всички проблеми.  Ситуацията към момента е, че базата на басейна е в лошо състояние, крайно недостатъчна е за всички клубове и деца, които искат да тренират, а светлина в тунела на се вижда.

Зам.-кметът по спорт Георги Тиюков, който е и възложител на обществената поръчка за строителството на басейна, днес даде брифинг заедно с общинските съветници от „Кауза Пловдив”.  Нещата, които се казаха, както и начина, по който се представиха, напомняха на времената, когато „Кауза Пловдив” участваше в предизборната кампания.

Идеята на хората около Георги Титюков е да се направи подписка с мощно присъствие на пловдивчани, с която да се иска пари от републиканския бюджет за строителството на басейна. Според зам.-кмета този подписка ще покаже колко е важен този проект за пловдивчани и някое от следващите правителства ще отпусне пари за този важен проект за Пловдив, евентуално.

Сайтът, в който се влиза, за да се съберат тези подписи е брандиран с „Кауза Пловдив”, а вътре е представянето на партията, успехите, които си преписват и какво ще правят те в бъдеще.

Въпросните подписи след това ще бъдат пратени в Министерския съвет и ще чакаме финансиране от бюджета.

Проблемът обаче е, че към днешна дата няма никаква яснота колко ще струва басейнът. Обществената поръчка, чийто възложител е именно Георги Титюков, е за 12,7 млн. лева. Договорът с ГБС – Пловдив обаче бе сключен през 2020 година, на цени на заданието от 2019 година.  През последната година цената на желязото скочи със 70%, а на практика 90% от бъдещето съоръжение, по проект на арх. Тодор Абаджиев, е метална конструкция.

„Пуснали сме запитване към изпълнителя дали и каква актуализация трябва да бъде направена на цената на договора. Очакваме до месец-два да ни дадат отговор и да видим колко ще излезе”, каза Титюков. Той призна, че има вероятност цената да бъде далеч по-голяма, което да я направи неприложима към този договор и обществена поръчка, тъй като има допустимост на сума над договора. Ако това се случи то ще се върви към нова обществена поръчка.

С други думи – искаме пари от държавата без да дори да знаем колко ще струва и дали имаме действащ договор за строителството на басейна.   Вариант Б изглежда към момента няма.

„Знаете, кметът Здравко Димитров искаше да сложи този проект към кредитната линия през Фонда за устойчиво развитие на градовете, само че там не го одобриха.  Заложили сме и проекта в ПИРО за следващия програмен период, възможно е и кредитни средства, но нашата група е само от 5 съветници”, изброи Титюков хипотезите. Относно другият проблем – конфликтът между клубовете за ползването на басейна, към днешна дата не е решен, а вероятно няма и да бъде скоро време.

С други думи ПК „Младост” се превръща в новия ст. „Пловдив”. Именно той бе централна тема на Кауза Пловдив в няколко предизборни кампании. Техните ангажименти за връщането му към живот и до днес не се реализираха. Предвид строителството на стадионите на Ботев и Локомотив, едва ли скоро темата за ст. „Пловдив” ще бъде актуална, но видимо вече има нова – модерен 50-метров олимпийски басейн.

В самия сайт за подписката за строителството на ПК „Младост” , един от успехите на формацията е записано – „Помогнахме стадион "Пловдив" да не бъде съборен”. Така вероятно след 4 години към техните заслуги към Пловдив ще пише, че са помогнали и на ПК „Младост” да не бъде съборен.