Поръчката за проектирането на удвояването на Околовръстното на Пловдив отново забуксува. Близо две години, след като поръчката за удвояването на трупчета и най-после бе завършена, жалба отново я спря.

С решение от 19 май АПИ възложи поръчка за проектирането на шосето от Пазарджишко шосе до Асеновградско на варненската фирма „Пътпроект” ЕООД. Стойността е внушителните 3, 3млн. лева. Вчера в КЗК обаче е постъпила жалба от друг участник в поръчката, който е бил отстранен - ДЗЗД "Обединение Трафикконсулт БГ - Илия Бурда”, също от Варна.

Така докато от КЗК не вземат становище, а вероятно и Административният съд, то договорът за проектирането на шосето няма да се подпише. В най-добрия случай, това ще продължи около 6 месеца.

Припомняме, че цялата поръчка бе разделена на три позиции, като по първите две имаше избрани изпълнители още през 2020-а. Те касаеха проектирането на Околовръстното от АМ „Тракия” до Пазарджишко, както и т.на.р Царацовски възел. Бяха подписани договори с „Рутекс” и „Пътпроект 2000”, съответно за 442 хил. с ДДС и 303 хил. с ДДС.

По време на инспекцията на Околовръстното шосе вече бившият шеф на АПИ инж. Иван Досев заяви, че предвид отчуждителните процедури, проектирането и екологичната оценка, то ще се пристъпи към ремонта най-рано след около две години. С новото забавяне то може да скочи на 3 години.

Фирма, направила почти всички магистрали, проектира удвояването на Околовръстното на ПловдивПроблемите с обходния път на Пловдив накараха АПИ да подпише договора за 3 млн. лева