Две седмици, след като зам.-кметът по екология Анести Тимчев каза, че очакват новата глоба от РИОСВ заради мръсния въздух – санкцията е факт. ОТ РИОСВ съобщиха, че е съставен акт за установяване на административно нарушение на кмета на община Пловдив заради неизпълнение на мерки от Плана за действие към Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив (2018-2023 г.).

Това е поредната глоба към Община Пловдив заради състоянието на атмосферния въздух и програмата, която трябва да подобри качеството му.

От началото на годината кметът и екипа му постоянно изтъкват, че законодателството трябва да се промени, тъй като не може кметовете на големите градове да носят цялата отговорност за състоянието на атмосферния въздух.

„Държавата трябва да се намеси. На 2 км по въздух горят кюмбетата в Община „Родопи” и идва в Пловдив, като глобяват мен. Станция в Долни Воден до КЦМ с 54 превишавания на замърсяването на въздуха – глобяват мен. Има аномалии, а ни сме в кръгова отбрана, а отстрани „Родопи” и „Марица”. Трябва да носим обща отговорност”, каза кметът Здравко Димитров наскоро.

Кметът: В Пловдив сме в кръгова отбрана, глобяват мен заради кюмбетата в „Родопи” и КЦМДържавата трябва да се намеси в борбата с мръсния въздух ,заяви Здравко Димитров

На предишната сесия бе променена и въпросната програма, като срокът й бе удължен, а част от текстовете й коригирани.  По време на дебатите стана ясна, че след като приключи сегашният проект за подмяната на печките с твърдо гориво за над 13 млн. лева, Община Пловдив може да вземе още 40 млн. лева по тази програма.

В същото време се отвориха и ценовите оферти за подмяната на кюбметата с климатици, а скоро се очаква да бъде пусната и поръчката за нова техника за „Чистота” и „Градини и паркове”.

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюмбетатаПрограмите на Общината за справяне мръсния въздух предизвикаха остър дебат в Общинския съвет