Тоталният ремонт за 12 млн. лева на площад  „Централен” вероятно ще започне през пролетта на 2019 година, заяви кметът Иван Тотев. Въпреки че днес отварят офертите на фирмите за обществената поръчка за реконструкцията,  поне година ще е нужно, за да започнат дейностите.

Забавянето на процедурата заради жалбите на Анка Ангелова от село Антоново, както и казуса с парцела до Пощата са причините за отлагането.

„До края на годината ще се прави проектът за площада. След това ще забавим първите няколко месеца ремонта заради откриването на Европейска столица на културата”,каза кметът.

Припомняме, че обществената поръчка включва

Ето и какво включва обществената поръчка:

- Реконструкция и ревитализация на площад „Централен“ – проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- Социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Запад“ - проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- Подлез „Тримонциум“ - проектиране

- Социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Север“ - проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- „Подлез при Централна поща” – транспортен възел на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” – бул. „Княгиня Мария Луиза” – ул. „Гладстон” – изпълнение на основен ремонт по одобрен проект.

В това число влиза  площад влиза подмяната на 20 декара настилка на площад „Централен”, като идеята тя да бъде от естествена – каменна. Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика и Одеона.Голяма част от поръчката е и реконструкцията на целия подлез под площад „Централен” на улица „Гладстон”.