Малко дете е било налазено от осем кърлежа на детска площадка в Пловдив. За това до TrafficNews сигнализира бащата на детето. Мъжът разказа, че това се е случило, докато детето си играело в парк, намиращ се в центъра на Пловдив. Става въпрос за парка, намиращ се на ул. „Елиезер Калев”.

„Докато си играеше на детската площадка, детето ми беше полазено от осем кърлежа. По спешност отидохме в Детското спешно отделение на УМБАЛ- Пловдив. В парка има десетки деца, които си играят всеки ден. Не е нормално да ни е страх да посещаваме съоръженията, предназначени за забавление на децата ни, страхувайки се дали няма да се върнем вкъщи с по няколко кърлежа”, разказа бащата на детето.

Мъжът твърди, че от всички институции, с които се е свързал са му отговорили, че пръскането на площите против кърлежи не спада към техните отговорности.

„Нито общината, нито кметството на район „Централен”, нито ХЕИ, нито „Градини и паркове” , нито „Чистота” поемат отговорност да дойде някой и да напръска срещу кърлежи. Не била тяхна отговорност. В началото на сезона вече било пръскано и повече за тази година нямало планувано пръскане и не може да се заяви извънредно такова понеже струва пари”, допълни мъжът.

Обработването на площи се поддържа от ОП „Дезинфекционна станция”, като пръскането срещу кърлежи се извършва веднъж в годината.

Директорката на „Дезинфекционна станция“ призовава гражданите да сигнализират директно в общинското предприятие, за да могат специалистите да локализират точното място. Телефоните, на които можете да подавате сигнали до ОП „Дезинфекционна станция“ са 032/99 03 18, 032/64 25 83 и 032/64 41 56.

Припомняме, че от ОП „Дезинфекционна станция” наеха външна фирма, която да се включи в обработката на откритите площи. Поръчката е за 918 000 лева, разделена в три години.

В предмета на поръчката са включени мероприятия по дезинсекция и растителна защита в открити площи, обществени паркове, водни биотипи, мочурища и други пространства на територията на Пловдив, с обща приблизителна площ от 42 000 декара.

Според съобщение на ОП „Дезифекционна станция” в периода 28 - 30 юни ще продължат дейностите по дезинсекция срещу кърлежи на тревни площи в градските паркове, градини и междублокови пространства на територията на район “Северен”. Специализираните екипи на ОП „Дезинфекционна станция” ще работят във времевия диапазон от  22:00 до 03:30 часа по следния график:

- 28.06.2023 г. -  детски площадки

- 29.06.2023 г. – обособени площадки за свободно разхождане на домашни кучета; тревни площи по северния бряг на река Марица

- 30.06.2023 г. – градски паркове и градини

Ще се използват биоциди, разрешени за употреба от МЗ, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

При неблагоприятни метеорологични данни (дъждовно и ветровито време) ДДД-дейностите ще продължат при следващ работен ден с подходящи за съответната обработка условия.