Застрахователна фирма успя да осъди Община Пловдив заради незаплатени от тях разноски от 5 249,33 лева, след като застрахователита са покрили обезщетение по кола на пловдивчанин, върху, която е паднало дърво.

При такъв инцидент, ако пострадалият автомобил има "Каско", застрахователната фирма трябва да покрие щетите създадени от падналото дърво. След това Община Пловдив трябва да заплати сумата на застрахователите. Градските власти обаче, са се опитали да избегнат плащането, като оспорват предявения иск под предтекст, че не са налице предпоставките за ангажирането на отговорността. Те заявяват, че има постоянна поддръжка на дълготрайната дървесна растителност на адреса към момента на настъпване на инцидента. Те твърдят още, че водачът е паркирал в нарушение автомобила си.

От служебна бележка, издадена от началник в пожарната  е установено, че в деня на инцидента е получено съобщение за възникнало произшествие – паднало дърво върху лек автомобил, при което са нанесени материални щети . По време на заседанието, от разпита на свидетел се установява, че не е имало буря, която да предизвика падането на дървото върху превозното средтво. След идването на пожарната се е видяло, че дънера в основата е кух и изгнил. Така не се оспорва, че Община Пловдив е отговорна за възникналите щети, защото не се е положила грижа за обезопасяването на дърветата. По делото не се установява автомобилът да е паркиран в нарушение. 

След като Районен съд- Пловдив се е запознал със събраните по делото доказателства е сметнал, че предявения иск от застрахователната компания  следва да бъде уважен. Така магистратите осъждат Община Пловдив да заплати обезщетението от 5 249,33 лева, с които застрахователите са покрили щетите по пострадалия автомобил, както и разноските по делото в размер на сумата от 500лева.

За последната седмица това е третото загубено дело за Община Пловдив срещу застрахователна компания, като общо градските власти трябва да заплатят сумата от 1900 лева разходи по делата. 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок.

Снимка: Архив