Опитът за модернизация на ОП „Чистота” завърши с провал, след като обществената поръчка за доставка  на прахосмукачки за улиците бе прекратена. Преди месец от ОП-то пуснаха процедурата за доставка на 24 вакуумни устройства, чиято цена не трябваше да надвишава 50 000 лева. В процедурата са участвали две фирми – „Рив комерс импорт” и „Тони Фил Трейд”.

И двете фирми обаче са имали пропуск в офертите. Въпреки че са дали оферта за устройствата,  едната не е можела да направи демонстрация на техниката, другата пък нямала накрайници за вакуумните устройства, които е трябвало да обират боклуци и листа около колите и бордюрите.

Поради това процедурата е била прекратена, като вероятно ще бъде пусната нова.

В техническите характеристики е записано, че всички устройства трябва да са с  окомплектована със сменяем контейнер от филтруваща материя за многократна употреба, с полезен работен обем минимум 200 литра. Тя трябва да бъде с кабел поне 3 метра, като двигателят да е бензинов минимум 150 кубически сантиметра. Максималното тегло трябва да е 37 кг. Гаранцията трябва да е поне 12 месеца.

И двете фирми са предложили устройствата SONO 750b, на марката AL-KO.

Оборудват метачките в Пловдив с прахосмукачки за улици и тротоари за 50 000 леваОП „Чистота” пусна обществена поръчка за закупуването на устройствата