Пешеходната пътека на улица „Брезовско шосе”, където вторник 13-годишната Габриела загина, след като бе блъсната с майка си от 53-годишна шофьорка с едногодишен стаж, повдига въпроси у пловдивчани. Те сигнализираха до медията ни, за да изразят възмущение от участъка, който определят като - много опасен. Недоволството им е за това, че към този момент „зебрата” не е повдигната с „легнал полицай”, както е било преди започване на ремонтните дейности по трасето.

В сигналите изпратени до медията ни се засяга и това, че част от вертикалната маркировка не е сложена по правилен начин, а именно знакът Д17, който сигнализира за пешеходна пътека, е обърнат от едната страна към пазара, а от другата- към хотела, но е и към идващите шофьори. Според, живеещите в района знакът за пешеходна пътека  е важен, за да се ограничава скоростта по-рано.

Шофьорката, помела майка и дъщеря на пешеходна в Пловдив- с 1 година стаж зад воланаЩе се извърши оглед на комуникациите й в мобилния телефон към момента на деянието

Ако ще оставят „зебрата” без „легнал полицай” трябва да има островче или светофар на това място. Без тези мерки се излага на риск живота на много пешеходци”, твърдят още пловдивчани.

Към момента обаче, обектът е с временна организация на движение и това позволява  маркировките да не бъдат в завършен вид. TrafficNews разговаря със заместник-кмета по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев, който заяви, че основното, което трябва да се знае за този участък е, че това не е окончателният му вид. По думите му временната организация за движение към този момент е изпълнена по правилата.

Той е категоричен, че организацията за движение е добре подбрана и умишлено е начертана временна бяла маркировка от фирмата изпълнител на ремонта, защото районът е опасен, а шофьорите преминават доста небрежно. 

По думите на Райчев, натискът от гражданите за отварянето на участъка е бил огромен, а  за да бъде удовлетворено искането им е прието отварянето му с временна организация, тоест  преди приемането на акт 16. Той коментира още, че в момента не е приключила асфалтовата работа по трасето, а върху този ще има положен още един пласт. Очаква се пешеходните пътеки да  бъдат повдигнати, както е било в старото положение, но преди да бъде завършен обектът няма как да бъде изградена изкуствената неравност. Зам. кметът добави, че когато се въведе нормалната организация на движението ще има възможност да се поставят и  мигащи знаци, с цел предупреждение  за пешеходни пътеки.

Припомняме, че пловдивчани организират протест в района на тежката катастрофа. Мирното недоволство на гражданите е под надслов - Аз искам да живея! А ти? Протестиращите ще се съберат в събота от 9:00ч сутринта на мястото, където се случи тежкият инцидент, за да изкажат недоволството си относно опасния участък.