Общинският съветник Яшар Асан от 5 месеца държи без правно основание кооперативен пазар „Столипиново”, като Община Пловдив не знае за това и назначи проверка. Темата за пазара в „Източен” бе повдигната на днешната сесия на местния парламент от Ерол Садъков от групата  на „Браво,Пловдив”.

В питането си към градските власти той каза, че  един от най-големите търговски общински обекти в район „Източен” – кооперативен пазар „Столипиново”, е място  в което голяма част от жителите на квартала пазаруват, а други развиват търговска дейност. Той е източник на препитание за десетки семейства, като има голямо значение за квартал „Столипиново”,каза Ерол Садъков на микрофона. Той попита към днешна дата кой стопанисва обекта и взима ли Община Пловдив приходи за него.

Припомняме, че през октомври 2023 година изтече договора за концесия за обекта от над 4400 кв.м между Община Пловдив и  „Пловдивски пазар – Столипиново“ ООД, чийто собственик е Яшар Асан, който в момента е общински съветник от ДПС.  Тогава местният парламент отказа да поднови концесията и правните отношения между двете страни изтекоха преди 5 месеца.

Въпреки това към днешна дата пазарът работи в пълния си обем, а изглежда никой не знае кой го стопанисва. От ОП „Общински пазари” и район „Източен” заявиха, че обектът не е зачислен към тях и нямат отношение.

Ерол Садъков попита има ли Община Пловдив информация кой стопанисва  кооперативен пазар „Столипиново към днешна дата. Също така дали има правно основание за това и получава ли градската администрация наем за него.

„Пазарът е много важен за квартал „Столипиново” и хората трябва да имат спокойствието да работят там. До мен достигат информации, че те плащат, но не им се дават квитанции. В същото време има опасение, че тези пари вместо да влизат в бюджета на Община Пловдив, се дават на трети лица, които нямат право да се разпореждат с пазара.  Това освен, че е загуба за Община Пловдив, бизнесът на хората на практика не е защитен”, коментира пред репортер на TrafficNews Ерол Садъков.

От Общинска собственост заявиха,  в Годишната програма  за разпореждане с общинска собственост за 2024 г, имотът е сложен в графата за отдаване под наем за нежилищни имоти, като се очаква скоро да бъде обявен търга за него.  Те заявиха, че ще направят проверка дали обектът се ползва без право от някого.

Пред TrafficNews общинският съветник Яшар Асан потвърди, че той се грижи за пазара.

„Аз съм го изградил този пазар. Не мога да го оставя да се разруши и и  80 души да отидат на улицата. Плащах 20 години наем на общината за него,  в момента няма как тъй като чакаме да пуснат търга”,  заяви Яшар Асан. По думите му той  единствено се грижи за сигурността, като е наел охрана на пазара, за да пази стоката на търговците.  

Попитан дали той събира наеми, той каза, че хората плащат за охрана, но не и за наеми. На въпрос дали дават парите за охраната на него,  той отговори – „това е малко по-сложно”.

На пазара в Столипиново има над 100 обекта, като освен това има маси между тях. Наемите започват от 200 лева, като стигнат до 2000-3000 лева, според големината на обекта.  През 20-годишната концесия фирмата на Яшар Асан плащаше по 20  150 лева на година на Община Пловдив.

В момента няма яснота на кого и как плащат търговците, за да ползват пазара, който е общинска собственост.

След обиск на пазара в Столипиново! Задържаха за 24 часа концесионера Яшар АсанВ ресторанта му са намерени марихуана, патрони и документи

Порязаха Яшар Асан за концесията на пазара в Столипиново, подозират го във връзки с ППБившият общинар искаше удължаването на концесията на тържището на ул. „Батак”