Община „Родопи” изплаща със свои средства възнагражденията на участвалите в избирателните комисии на СИК през изборите на 2 април. Това заяви пред TrafficNews Пенка Димитрова, която е главен счетоводител на общината.

Припомняме, че Община „Родопи” остана единствената община, която не е изплатила дължимата сума за работата на членовете на СИК. Близо 80 000 души се включиха в изборния процес тази година, като изплащането на възнагражденията на членовете стартира една седмица след края на изборите, това обаче не се случи на територията на тази община.

Причината за това е недостиг на средства, които е трябвало да бъдат отпуснати от Министерство на финансите. След поредица от сигнали до медията ни от граждани по повод забавянето в изплащането, репортер на TrafficNews се свърза с главната счетоводителка на съответната община.

Тогава тя заяви, че на 27 януари е изискана информация за броя на лицата, които ще вземат участие в изборния ден. След като е бил изчислен техният брой, на 18 февруари им е била предоставена сумата от 124 408 лв. Членовете на секционните избирателни комисии се назначават от районните избирателни комисии в състав председател, секретар и до 5 членове. Впоследствие обаче броят на членовете в избирателните комисии е нараснал от седем на девет.

„При тези обстоятелства се наложи да изискаме още средства от Министерството на финансите ,тъй като тази сума не достигаше за всички. Така сумата, която ни бе необходима, за да изплатим възнагражденията на всички членове стана 136 977 лева, като към този момент не ни достигат 12 569 лева от първоначалната сума”, заяви Димитрова.

Тя добави, че при тези обстоятелства няма как да преведат сумата само на част от членовете, тъй като това би било нечестно спрямо останалите. Поради тази причина изчакват да им бъде преведена пълната сума, която е необходима за изплащането на възнаграждението на всички членове.

„Сигнализирах няколко пъти до Министерството на финансите, но и до ден днешен нямаме преведени пари. Отговориха ни, че към този момент им е по-важен бюджетът, но все пак ще се опитат след празниците да изплатят останалата сума”, коментира тя.

Димитрова заяви още, че ако това не се случи след този период, то от съответната община ще бъдат принудени да изплатят сумата чрез собствени средства, които след това да им бъдат възобновени от министерството.

Въпреки, че празничните дни изминаха, пари не са преведени до съответната община. По тази причина от общината започват изплащането на възнагражденията от своя бюджет.

Членове на СИК в Пловдивско все още без възнаграждение! От МФ били по-загрижени за БюджетаИзмина почти месец, а ние не сме получили дължимата сума за работата ни, твърдят те