Община Пловдив свали от сайта си текста с предложението за забрана на алкохол в магазини и бензиностанции през нощта.  Припомняме, че те бяха включени в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за осигуряване на обществения ред, публикувана за обсъждане на сайта на Община Пловдив. 

Целият документ вече липсва в сайта на общината, в раздела, в който иначе се публикуват всички проекти на нормативни актове. Това се случи около седмица след неговото обявяване, а причините за свалянето му не са публично огласени. 

Припомняме, че новият текст в Наредбата гласеше: "Продажбата на бира, вино и спиртни напитки, в магазини и в обектите към бензиностанции, се забранява в часовия интервал от 23.00 ч. до 08.00 ч.". Сухият режим обаче очевидно се отлага поне за сега. 

Той беше публикуван за обсъждане и моментално юрисконсулт Боряна Костова бе дала становище за незаконосъобразност, като в мотивите си бе записал, че такава забрана не може да бъде въведена на местно ниво. 

Идеята на общината вероятно е била да се пресече практиката по превръщане на зоните около нонстопите в места за денонощна консумация на алкохол. 

Бяла заложени и солени глоби: За купувачи - от 300 до 3000 лева, а за продавачи от 3000 до 30 000 лева. 

TrafficNews попита пловдивчани какво мислят за предложеното ограничение, отговорите вижте тук: 

АНКЕТА: Какво мислят пловдивчани за предложената забрана за продажба на алкохол след 23:00 ч.?Идеята на Общината е да се преустанови превръщането на бензиностанции и денонощни магазини в нерегламентирани кръчми

Сух режим! Спират продажбата на алкохол в Пловдив през нощтаЗабраната обхваща магазини и бензиностанции