Трябва ли да се ограничи продажбата на алкохол по магазините и бензиностанциите в Пловдив след 23:00 часа? Този въпрос се превърна в дискусия в обществото, след като Община Пловдив реши да изменя Наредбата за осигуряване на обществения ред.

Тя е публикувана на сайта на Община Пловдив и може да се гласува най-рано след месец. В анкета на TrafficNews, попитахме пловдивчани какво мислят относно предложението, като голяма част от тях го смятат за напълно излишно и са на мнение, че желаещите да пият алкохол, ще го направят въпреки ограничението.

Основната идея на Община Пловдив е да се преустанови превръщането на бензиностанции и денонощни магазини в нерегламентирани кръчми, което се превръща в тенденция из целия град.

Част от пловдивчани смятат, че със забраната ще се редуцират вандалските прояви в града след злоупотреба с алкохол, както и масовите сбирки на обществени места, каквато е и целта на забраната.

Очаква се, че това ограничение ще доведе до намаляване на нарушенията в града и да допринесе за гарантиране на спокойствието на гражданите. В допълнение се очаква като косвен ефект - подобрение в контрола на употребата на алкохол на обществени места.

Текстът в Наредбата гласи, че продажбата на бира, вино и спиртни напитки, в магазини и в обектите към бензиностанции, се забранява в часовия интервал от 23:00 ч. до 08:00 ч.

Санкции ще грозят нарушителите на въпросната забрана. За физически лица глобата е предвидена в размер от 300 до 3000 лева, а за юридически от 3000 до 30 000 лева. 

От становище на юрисконсулт Боряна Костова, стана ясно, че налагането на такава забрана противоречи на законовите разпоредби в страната.