Община Пловдив не знае защо първата копка на пробива под Централна гара е отложена. Тя трябваше да се състои в петък на 19 ноември, но ден по-рано дойде информацията за отлагане.

„Не знаем причината. Възложител на този проект е НКЖИ, а всичко, което Община Пловдив е поела като ангажимент сме го изпълнили.  Причината вероятно е документална между НКЖИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Не сме уведомени за друга дата, казаха, че ще е скоро”, каза зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

В момента от фирмата изпълнител „Трейс холд груп” подготвят строителната площадка.  Амбициите на фирмата са да започне мащабно строителство от всички страни, за да може да приключи бързо обектът. Първо ще се започне от страната на район „Южен”.

Въпреки това изграждането на обекта се очаква да създаде сериозни затруднения в движението. При изграждането на пробива от северната страна движението по бул. „Христо Ботев” ще бъде ограничено, от Автогара – Юг до улица „Тракия”. По последната ще минава и главния колектор, който ще бъде преместен.  Бул. „Васил Априлов” от „Любен Каравелов” до колелото на Централна гара също ще бъде затворен значително време, като там всичко изградено ще бъде разрушено.

Накрая ще бъде демонтиран и Бетонния мост, но това ще се случи след завършването на пробива и пускането на движението по него.

Проектът е за над 90 млн. лева, като средствата са по оперативна програма, част от жп възел „Пловдив”.