Представители на Община Пловдив и фирмата строител на зоопарка „Запрянови – 03”  са провели среща днес относно излязлото съдебното решение за спора между тях. Зам.-кметът Пламен Райчев е изложил гледната точка на Община Пловдив, като той е казал, че няма да обжалват решението на Окръжен съд. От своя страна представителите на фирмата от Асеновград са заявили, че не са взели решение дали ще оспорват съдебното решение.

Припомняме, че Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева на фирмата изпълнител по зоопарка „Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лева са лихви за забавени плащания. Общинските юристи все пак са успели да убедят съда, че градските власти не трябва да изплащат допълнителни дейности за 392 995 хиляди лева, както и 119 хил. лева лихви по тях.

Съдът реши за зоопарка в Пловдив! Общината плаща 550 хил. лева на „Запрянови -03”, вторият иск за 510 хил. отпаднаОкръжният съд отхвърли претенциите за допълнителните дейности по зоологическата градина

„Поканихме фирмата, за да има кажем нашата гледна точка и да им предложим да развалим договора по съдебното решение. Оттам казаха, че ще помислят и ще ни кажат решението си следващата седмица. Хипотезите са две – договорът се разваля и отделяме средства в бюджета за строителството, както и нова поръчка. Другата е ако обжалват – да пуснем поръчка, но без осигурено финансиране и с условие до окончателното приключване на делото”, обясни Пламен Райчев.

Първото нещо, което ще се направи е обследване на зоологическата градина. Ще се направи доклад за състоянието й, както и каква е амортизацията. На базата на него ще се подготви новата обществена поръчка и финансовите параметри в нея, като средствата ще бъдат предложени в бюджета за 2022 година. При подобно стечение на обстоятелствата то зоопаркът може да бъде завършен до края на годината.

При втората хипотеза ще се очаква решението на Апелативния съд, за да може да стартират строителните дейности.