Община Пловдив загърби идеята да строи навсякъде, където е възможно многоетажни паркинги. Въпреки че местата стават все по-малко, а имотите са ограничени, градските власти нямат намерения да строят общински съоръжения.

В мандата на Здравко Димитров бе открит първият общински многоетажен паркинг в район „Западен”,  който стартира при предшественика му, като изглежда това ще бъде последното подобно съоръжение.

На последната сесия на Общинския съвет стана ясно, че Общината няма да заделя пари а строителството на такива съоръжения. Вместо това ще дава терените и проектите на частни фирми, които да ги изграждат и стопанисват. Зам.-кметът Тодор Чонов заяви, че от световната банка са пуснали запитване за свободни терени, които могат да се изградят подобен тип съоръжения.  Така Пловдив ще върви към публично-частно партньорство, като тепърва ще се решава какво ще бъде то.

На сесията стана ясно, че Община Пловдив ще решава проблемите с паркирането чрез три механизма – разширяване на Синя зона, въвеждането на Зелена зона в кварталите на града, както и зона с ниски емисии в централна градска част.

Община Пловдив дава 150 000 лева за въвеждането на зони с ниски емисииНеобходимо е да направи и оценка на екологичните, социалните и финансовите ефекти от прилагане на мерките

Това се случва на фона на безпрецедентен ръст на  цената на едно паркомясто със скоба в район „Централен”. Пловдивчанин е решил, че може да отделя по 110 лева на месец за място пред блока, като редовната цена на този тип услуга е 20 лева.

Цените на местата за паркиране пред блок в район „Централен" удариха таванаВ търга са участвали двама кандидати

До последно в плановете на Община Пловдив   бе изграждането на паркинга на ул. „4 януари”, който в момента бе направен като временен паркинг. Там се очакваше проектът да бъде преработен, за да може колите да влизат откъм „Цар Борис III Обединител” . Съоръжението обаче не бе вкарано в приоритетните проекти на Община Пловдив, който бе гласуван на последната сесия.

Другите два паркинга, които трябваше да се направят бяха на ул. „Любен Каравелов“ и  в ЖР „Тракия“.

Строят паркинг на бъдещето в центъра на Пловдив – автоматизирана система прибира колите в гондолиСъоръжението на ул. „Любен Каравелов” ще е за 192 коли, правят зони за отдих между двете тела