Върховният административен съд отмени финансовата корекция на Община Пловдив за над 900 хил. лева заради системата на „Индра”.  Санкцията бе наложена  заради нарушения в процедурите от Управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие”, по която бяха отпуснати парите за модернизацията на градския транспорт през 2016 година.  Тя бе в размер на 5% от договора с испанската фирма, като корекцията бе потвърдена от Административен съд – Пловдив. Върховните магистрати обаче са отменили наказанието.

Корекцията бе за неработещата система  за ел таксуване, както и пропуски в оборудването на автобусите и частично вярната информация по таблата. Те са направили две проверки през 2019 и 2020 година, когато проектът е бил в 5-годишен период на устойчивост.  Според проверяващите състоянието на системата в градския транспорт в Пловдив е поради лошото финансово управление.

Върховният административен съд не оспорва констатациите на Управляващия орган, но смята, че решението на предишния съд противоречи на закона. Причината е, че допусната съществено нарушение на административнопроизводствените правила, с което е ограничено правото на защита на Община Пловдив. Причината е, че след втората проверка на Община Пловдив не даден двуседмичен срок да заяви своите възражения срещу финансовата корекция. Поради това ВАС е отменил  решението на предходната инстанция, както и на самия Управляващ орган.  Освен това МРРБ ще трябва  да заплати 15 000 лева разноски по делото и още 13 000 лева адвокатско възнаграждение на Община Пловдив.

Средствата от 900 хил. лева пък ще трябва да бъдат върнати на Община Пловдив. След решението на Административния съд от министерството пуснаха изпълнителен лист към градските власти, като дори сметките на Общината бяха запорирани.

Договорът с  „Индра Системас“ бе на цена от 19 570 062 лв. с ДДС. Поръчката бе изцяло реализирана в мандатите на Иван Тотев, както и нейното въвеждане. Испанската фирма бе избрана въпреки, че бе дала четвъртата оферта, тъй като комисията на Община Пловдив прецени, че оттам дават най-доброто техническо предложение.

В момента от нея работят единствено таблата и свързаността между центъра за управление на трафика и автобусите. Цялата билетна система и софтуера към нея не функционира. Община Пловдив е пуснала нова поръчка за 13 млн. лева, която е за надграждането й.

И съдът потвърди: Община Пловдив връща 900 000 лева на Европа заради "Индра"Магистратите потвърдиха финансовата корекция за неработещата система за градския транспорт

Как Европа пожали Пловдив само с 900 000 лева заради най-абсурдния 1 април в историятаВ Общината трябва да са доволни, че корекцията за „Индра” е само 5% заради договора, сключен в мандата на Иван Тотев

"Надграждането" на системата на "Индра" ще струва 12 млн. лева, добавят в нея и Синя зонаОбщина Пловдив пусна новата обществена поръчка за система за градския транспорт