Демографските процеси в Пловдивска област за изминаващата 2022 г. са изключително оптимистични. АГ клиниките отчитат стабилен ръст на ражданията. В същото време жените, които решават да прекъснат бременността си са все по-малко.

С 12.5 на сто са намалели абортите в областта през тази година. За трите месеца от юли до септември са извършени 473 аборта, докато през първото тримесечие са били 541, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Положителна е и тенденцията, че намаляват случаите, при които дамите са прекъснали бременността си по собствено желание. За третото тримесечие те са 209, или с 16 по-малко от предходното. Повече от половината са жени над 30 години. Сравнително постоянен обаче остава броят на тийнейджърките, които са претърпели спонтанен аборт. За трите месеца те са общо 30, при други 10 непълнолетни момичета се е наложило извършване на аборт по медицински причини.

Както TrafficNews вече съобщи, приблизително на всеки час в Пловдивска област се ражда по едно бебе. За периода юли-септември в болниците в областта са проплакали 1 975 деца. Цифрата е рекордна. Новородените са със 160 повече от предходното тримесечие и с 21 повече в сравнение със същия период на 2021 година.

По едно бебе на час се ражда в ПловдивскоОчакванията на акушер-гинеколозите са тази година да бъде отчетен нов бейби бум

Очакванията на акушер-гинеколозите са тази година да бъде отчетен нов бейби бум. От една от частните АГ болници в града съобщиха, че още в началото на декември са достигнали бройката новородени бебета, с която са завършили 2021 година.

През 2022 година клиниката по акушерство и гинекология към болницата отчита рекорден за лечебното заведение ръст на ражданията от 13,7%, посрещайки 2 741 новородени бебета.

„Очакванията за тази година е бройката на новите животи, започнали пътя си под покрива на лечебното заведение, да надхвърли 2 900 бебета”, съобщават от болницата.