Ще се роди ли ново жилищно гето в Пловдив на място, отредено за втори административен център на града? Още преди 6 месеца TrafficNews.bg писа, че най-вероятно това ще е съдбата на казармите на улица „Радко Димитриев”, а решение на Министерския съвет затвърждава възможността.

След правителственото заседание на 4 април бе изпратено прессъобщение, че Министерски съвет се е разпоредил с имоти. Един от тях засяга продажбата на терени към Министерството на отбраната с отпаднала необходимост. В съобщението не бе упоменато местоположението и големината на въпросните парели.

 TrafficNews.bg  пусна запитване до пресцентъра на МО. Оттам ни отговориха, че имотът, предвиден за продажба в Пловдив е на улица „Радко Димитриев” 2, а площта му е 51 128 кв.м, заедно с 8 сгради в него. Според закона - военни имоти с отпаднала необходимост, чиято стойност е над 500 000 лева се одобряват за продажба от Министерския съвет. Имотът ще бъде продаден на търг с тайно наддаване, а началната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто и балансовата стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, увеличена с 10 на сто.

Другият терен, който също вероятно ще бъде пуснат за продажба е с големина 9 дка, отново в казармите на „Гладно поле”. Тъй като данъчната му оценка е по-ниска от половин милион лева, за него не е нужно решение на Министерския съвет.

Въпросните имоти бяха Обещани на градската администрация, за да реализира проекта си в квартал „Гладно поле”. Дори през 2015 година Община Пловдив и министерството подписаха споразумение, с което военните се задължиха да прехвърлят 83 дка на Община Пловдив срещу инвестиции във военното поделение.  След като Красимир Каракачанов пое Министерството на отбраната, оттам анулираха договора, тъй като Община Пловдив не бе изпълнила в срок обещаните инвестиции. След това от МО прехвърлиха едва 16 дка на общината с анекс, а другите парцели явно ще отидат на пазара.

Още през юли миналата година Красимир Каракачанов заяви в Пловдив:

„Времето на подаръците в армията свърши! При наличието на няколкостотин военнослужещи без дом в Пловдив да подаряваме терени… По-добре да построим нещо на тези имоти,а не да плащаме наеми на военните”.

Към този момент прехвърлените 16 декара са достатъчни за изграждането на инфраструктурата заложена в европрограмата, обявиха от градската администрация. Виси обаче мащабният проект, който предвиждаше Hi-Tech парк с административни сгради, площади и хотели.

Част от проекта за „Региони в растеж” включва полагането на първичната инфраструктура – подземна комуникация, улици и публични пространства.

Община Пловдив все пак може да влияе на зоната в казармите. Ако имотите не бъдат продадени до приемането на новия ОУП, вътре може да бъде ограничено жилищното строителство. В действащият градоустройствен план статутът на земята е със специално предназначение.  Зоните около казармите обаче позволяват високо застрояване, което е може да е отправна точка за промяната на ПУП-а за такова и на огромния терен.

TrafficNews.bg ще продължава да следи темата с казармите на „Гладно поле”!

Още по казуса:

Всичко за пререканията между Тотев и Каракачанов и втория градски център, вижте в линковете:

Община Пловдив взима 16 дка за втори градски център, военните си задържат другите 67 дкаИмаме как да влияем на останалите терени там, дори утре да ги продават за жилища, каза кметът

Каракачанов: Няма да подарим 60 дка на Община Пловдив, по-добре да строим жилищаВоенният министър заяви, че няма какво да се разбира с градските власти за терена на Гладно поле

Подготвят ли се 60 дка на военните за разпродажба в Пловдив? МО със странен отговорИван Тотев изрази притеснението си, че парцелите на Гладно поле ще отидат за жилища