Прочели ли сте, че бият инжекции по 4 млн. лева на Бойко Борисов, за да бъде на крака? Знаете ли, че ГЕРБ и Патриотите подготвят законопроект, който забранява да се живее в сгради на 55 години? А, че майката на Делян Пеевски е станала член на ГЕРБ?

Ако знаете всичко това в детайли и го смятате за истина, то сериозно ви съветваме да си смените източниците на информация. Това са само три от абсурдните заглавия в сайта на политическия аутсайдер-хамелеон Николай Иванов, който смени редица партии в Пловдив.

Сайтът му, който претендира за анализи и социология се нарича „Под око”(б.а. споменаваме го, единствено, ако случайно попаднете на него).  Наред с редицата фалшиви новини, които се изписват в уеб пространството на Иванов, има и нелеп надпис най-отдолу, който противоречи на всички етични норми на журналистиката.

„Екипът на Под Око няма ресурса да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността й”.

Макар цитатът да отива за сайт като ”Неновините”, то текстовете далеч не отговарят на подобна стилистика. В момента под ударите на Николай Иванов са преди всичко ГЕРБ, техните партньори, както и кметът Иван Тотев.

Това, което прави впечатление, е че хората масово вярват на тази информации. От публикациите в социалните мрежи се вижда как постовете с фейкнюз на пловдивчанина се споделят лавинообразно. С други думи хората май предпочитат да четат това, което им се иска да видят, а не това, което е истина.

Кой е Николай Иванов?

„Главният редактор” на сайта може да бъде забелязан почти навсякъде по събития. Особено активен бе по време на протестите срещу ЕВН в Пловдив, като на няколко пъти се опита да яхне протеста. На един от тях, той за малко да бъде линчуван от хората, които го обвиниха в провокации. Тогава секна и протестърската кариера на Иванов, която вървеше ръка за ръка с политическата му.

През 2011 година той бе кандидат за кмет на Пловдив. Тогава той събра едва 0,09 % или точно 126 гласа, което го превърна в най-слабо подкрепяния кандидат-градоначалник в историята на Пловдив. На следващите избори хамелеонът, който мина през Нова Зора, бе в БСП, въртеше се около АБВ, накрая отиде в МК „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”, като квота от Социалдемократическата партия. Антирекордьорът по гласове в Пловдив обаче напусна преждевременно Зико, тъй като получил 47-мо място в листата за общински съветници, а не обещаното му 10-то място.

Към днешна дата не е известна политическата му принадлежност, но предвид публикациите в сайта му, то тя може да се определи като радикално опозиционна.

Когато пък четете неща, попаднали ви случайно във Фейсбук, проверете дали източникът е надежден, тъй като, ако има кой да чете фалшивите новини, то ще има и кой да ги пише…