През 1962г. е отбелязано раждането на 8-милиония българин, като през 80-те години България се доближава почти до 9-милиона население. Сега населението на България е под 8 милиона. 

През 1972г. един от най-великите комедийни актьори Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път от 20 години насам. Чаплин е изгонен от страната, след като е обявен за комунист по време на Маккартизма. Същата година Чаплин получава Оскар за цялостно творчество, а при появата си в залата той е аплодиран близо 12 минути, което е световен рекорд за най-дълги аплодисменти на наградите Оскар. 


Чарли Чаплин през 1972г.

През 1989г. Ясер Арафат е избран за президент на самопровъзгласилата се палестинска държава. Той носител на Нобелова награда за мир заедно с Шимон Перес и Ицхак Рабин през 1994г. за постигане на мир в региона между Израел и Палестина. Арафат се завръща в Палестина като герой, но според други той е предател и колаборационист.

През 1994 Арафат се премества в територията, контролирана от Палестинската автономия (ПА) — временната държава, създадена според договорите от Осло. Именно тогава официално и става президент на вече признатата Палестинска автономия, като от 1989 до 1994г. Палестинската автономия не е призната от никой. 

Арафат умира през 2004 година, като съществуват много различни теории за неговата смърт. Точната причина за смъртта му не е съобщена. 

На днешната дата през 2004г. България официално се присъединява към НАТО. Това става с издигане на българското знаме пред централата на НАТО в Брюксел. Преговорите за присъединяването ни към НАТО продължават близо 15 години. 

В НАТО в същия ден са приети още страните на Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. 

Международната организация за военно сътрудничество - НАТО е основана на 4 април 1949г. и седалище и се намира в белгийската столица Брюксел. 

В момента страните в НАТО са 30, а през годините след 2004-а се присъединяват още - Албания, Хърватия, Черна гора и Северна Македония. 

През 2005г. умира папа Йоан Павел II на 84-годишна възраст. Милиони католици пътуват до Рим, Италия, за да му отдадат последна почит. Папа Йоан Павел II, който е със светското име Карол Войтила става папа през 1978г. Той остава в историята като вторият най-дълго управлявал папа след Пий IX, който управлява 32 години. 

През 1981г. е извършен атентат срещу папа, който е леко ранен. Турският терорист Мехмед Али Агджа се опитва да убие папата. След атентата се прокрадва идеята за т.нар. "българска следа". Българинът Сергей Антонов е сред задържаните, но след това той е оправдан. През 2002-а година папа Йоан Павел II става първият папа посетил България. На посещението в страната той заявява, че никога не е вярвал в българската връзка в атентата срещу него. Вторият папа, който посещава България през 2019-а година е настоящата глава на римокатолическата църква - папа Франциск. 


Йоан Павел II

През 1927г. е роден легендарният унгарски футболист Ференц Пушкаш. Днес се навършват и 91-години от рождението на голямата българска народна певица Стефка Съботинова.

Отбелязва се международният ден на детската книга, а от 2008 година ООН обявява днешния ден за Световен ден за осведомеността за Аутизъм.

Ференц Пушкаш