Утре честваме един от най-хубавите български празници - Никулден. Традицията за този ден повелява на трапезата ни да има риба и то не каква да е, а шаран.

Репортер на Trafficnews видя, че още от днес дълги опашки се вият пред щандовете за риба в големите супермаркети в града, където всеки може да намери богато разнообразие на деликатеса, по всеки вкус и джоб. 

Проверка по магазините и в онлайн брошурите установи, че цените на шарана тази година започват от 4.89 лева и достигат до 7.99 лева. На пазара има голямо разнообразие от риби - както пресни, така и замразени. За хората, които не са фенове на шарана, най-честият заместител са скумрия, пъстърва, паламуд, сом, хек и лаврак.   

Все по-голям е и интересът към сьомгата и сьомговата пъстърва, които също могат да се намерят на сносни цени, дни преди Никулден.

И през 2020 година цената остава водеща за българина. 

"Всяка година по Никулден се купува предимно шаран, такава е традицията. Другите риби, предпочитани от пловдивчани са... всички, които са на промоция. Ако трябва да кажа някоя, която е сред най-продаваните през 2020 - това е филето от сьомга." - споделя търговец от голяма верига магазини под тепетата. 

"При нас цената за шарана е 4,99 лева за килограм. Бум има и в продажбите на скумрията и пъстървата." - разказват от друг голям обект в Пловдив. 

Много пловдивчани, пък предпочитат да си купят жива риба от пунктовете за ​продажба, където изборът също е голям, но цените са една идея по-високи. Клиенти избират рибата, която им е харесала най-много, а продавачи я зашеметяват пред очите им, като по желание я почистват и нарязват - за пържене, за печене, за скара... и е прясна! 

Много фенове на риболова, пък вече са се запътили към близките язовири, за да уловят своята риба сами и вече подготвят въдиците, пожелавайки си съботния ден да им донесе добър улов.

Експерти напомнят, че купувачите трябва да наблюдават дали рибата е с бистри очи и дали се съхранява в лед. Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи.

Защо ядем шаран на Никулден?

Според легендите в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Традиционното ястие, което обикновено се приготвя, се нарича рибник - шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята замесва обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца. 

Костта от главата на шарана се запазва, тъй като според народните вярвания притежава магическа лечебна сила. Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете. Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.