Паркингът на улица „4 януари” върху бившия ТЕЛК ще бъде за 191 автомобила,научи TrafficNews.bg. Градските власти са задействали процедурите, като вече са входирали и инвестиционното уведомление към РИОСВ за проекта. От екоинспецията ще изготвят и становище за необходимостта от съставяне на екологична оценка.

Проектното решение, което са предложили софийската проектантска къща „Новиза”, е за паркинг на 5 етажа.  На първия ще могат да се паркират 25 автомобила, а на останалите 4 плюс покрива по 31 коли. Предвижда се в дворното пространство да има 11 паркоместта, като 6 от тях ще са със зарядни станции за електромобили. Общият брой на паркоместата ще 191.

Конструкцията на сградата ще е монолитна - стоманобетонова, с комбинирана скелетно-гредова и скелетно-безгредова схема. Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е предвиден ажурен метален парапет и мантинела по периферията на сградата.

Паркингът ще бъде с два асансьора и евакуационна стъбла. Предвидена е възможност за бъдещо разширение на многоетажния паркинг в източна посока.  Входът на паркинга ще бъде от западната страна – откъм Хуманитарната гимназия. Тъй като улицата е тясна и компрометирана, предвижда се оградата на школото да бъде изместена навътре, за да може да се направят постъпите към съоръжението. Самата улица и тротоари ще бъдат разширени и ремонтирани.

Припомняме, че първоначалната идея бе паркингът да бъде за 500 автомобила.  Явно обаче проектантите и градските власти са решили съоръжението да бъде направено на два етапа.

Идеята на  съоръжението е да поеме голяма част от колите в центъра и Капана, като ще се  решат проблемите с паркирането. Не е ясно каква ще е цената за паркиране в съоръжението, но кметът Иван Тотев бе анонсирал, че тя ще бъде по-ниска от тази в Синя зона, за да се стимулира използването му. Вероятно ще бъде възможно и отдаването на места срещу абонамент. Решението обаче трябва да бъде взето от Общинския съвет.

Припомняме, че от Община Пловдив пуснаха и конкурс за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов”, който ще е върху сградата на ДКЦ VI.  

Първата копка се очаква и на първия общински многоетажен паркинг в районите на Пловдив. Той ще е в район „Западен”, като там концепцията е за отдаването на местата срещу абонамент.

Вижте повече в линковете:

Идва новата ера! Задава се строителството на първия многоетажен паркинг в ПловдивДо края на месеца се очаква първата копка на съоръжението в район „Западен”

Вдигат многоетажен паркинг върху пловдивска поликлиника! Общината се върна към конкурситеПобедителят ще спечели 5000 лева и покана за проектиране на съоръжението