Апелативен съд в София постанови, че сегашното ръководство на Мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България, съобщи БНР.

С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници като Куршум джамия в Карлово, Баня Старинна в Пловдив, Ески джамия в Стара Загора, джамиите “Ахмед бей” и “Фатих Мехмед” в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна. 

Решението е по повод жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от д-р Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главно мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов коментира решението на Апелативния съд така: „Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас. Опитите им да заграбят исторически имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени. Благодаря на съдиите, които не допуснаха, това да се случи. Благодаря на всички карловци и хилядите патриоти от цялата страна, които ни подкрепиха в тази кауза, която е не само на Карлово, Кюстендил, Стара Загора, а и на останалите засегнати общини. Това е кауза на цяла България!“

Решението на Апелативния съд влиза в сила, ако в рамките на месец не бъде обжалвано.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg