Първият общински многоетажен паркинг в Пловдив ще започне да се строи до края на февруари, научи TrafficNews.bg.  Очаква се съоръжението, което ще бъде в район „Западен” да положи основите на новата ера в паркирането под тепетата, предвид постоянно недостигащите места и терени.

Проектът и техническото задание на кръстовището на улици „Орфей“ и „Звезда“ вече е одобрено. Единственото, което се очаква са документи от строителния надзор на обекта, а след това ще се издаде и строителството разрешение. След това няма да има пречки за започването на строителството.

„Това е бъдещето. Терените в Пловдив са все по-малко, пък и навсякъде, където може да се запазят за зелени площи сме длъжни да го направим“, каза кметът на района Димитър Колев.

Фирмата, която ще построи паркинга е „Арх. Ситистрой” ООД”, която  спечели обществената поръчка с цена от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а още 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила.

Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 51 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа. Паркингът ще може да се наема от живеещите в близост срещу месечен абонамент. Все още не е ясна цената, на която ще бъде наемано едно паркомясто, както и самите условия. Това трябва да бъде решено от Общинския съвет, след като паркингът бъде построен.

Градските власти работят по още 4 съоръжения, но проведената поръчка за паркинга и заложените пари в Бюджет 2019, го правят най- напредналия проект. 

Вдигат четири многоетажни паркинги за стотици коли в три района на Пловдив СНИМКИДве от новите съоръжения ще бъдат в Централна градска част, а по едно в „Тракия” и „Западен”