Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че в петък ще има нов брифинг, на който вероятно ще бъдат представени нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Ситуацията е напрегната, не е лесна, виждате, че броят на хората /б.л. заболелите/ се увеличава. Но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Обмислят се допълнителни мерки и вероятно в петък отново ще ви поканя да обсъдим нашите идеи за прилагане на допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията и да не допускаме да се пресити капацитетът на здравната система", посочи Кацаров. 

Последните, които ще затворим са училищата, потвърди още веднъж служебният министър. 

Има увеличение на броя на децата, които дават положителни проби, но за момента това не се е отразило върху хоспитализацията им, посочиха още от министерството. В болници са около 121 деца при общо 5000 хоспитализирани.

Кацаров посочи, че има отклонения от средния процент смъртност в някои области. Той поръча да бъдат направени локални анализи защо това е така и е ако е нужно да се предприемат навременни мерки.

„Затова искам директорите на медицинските съвети да извикат директорите на болниците, да направят анализ как се лекуват болните, да направят анализ на числата, на това дали се спазват протоколите за диагностика и лечение, и ако преценят, че трябва да променят нещо в лечението, да ни уведомят за мерките, които смятат да предприемат“, посочи още Кацаров.

Здравният министър: Имаме 33% по-малко заболели и починали през новата вълна на COVID-19На брифинг представиха кратък анализ на първите две вълни

До края на месеца: Лекуват тежко болните с COVID-19 с нова терапия - моноклонални антителаПред подписване на договор сме, посочи здравният министър