До края на месеца в България ще бъде включено нов вид лечение на тежко болни от COVID-19. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Има отклонения от средния процент смъртност, искам директорите да извикат директорите, да направят анализ как се лекуват болните и с протоколите за диагностика, и ако преценят, че трябва да променят нещо в лечението, да ни уведомят за мерките, които смятат да предприемат.

"Преди края на този месец ще има една допълнителна възможност за лечение на тежко болни с моноклонални антитела. Знаете, че това все още е сред неразрешени за употреба лекарствени продукти, но има възможност да стане със заповед на министъра на здравеопазването", посочи Кацаров и допълни, че държавата е пред подписване на договор за доставка на средството. 

Моноклоналните антитела са част от пет обещаващи терапевтични средства, обявени от Комисията през юни 2021 г. в рамките на Стратегията на ЕС за терапевтичните средства срещу COVID-19. Понастоящем лекарството се оценява от Европейската агенция по лекарствата. 18 държави членки са се присъединили към съвместната обществена поръчка за закупуването на до 220 000 лечения.

Продуктът от Eli Lilly е комбинация от две моноклонални антитела (bamlanivimab и etesevimab) за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от кислород, но са изложени на висок риск от тежко протичане на болестта COVID-19. Моноклоналните антитела са белтъци, създадени в лабораторни условия, които имитират способността на имунната система да превъзмогне коронавируса. Те се сливат с протеиновия шип и по този начин блокират свързването на вируса към човешките клетки.

Министърът обяви, че в петък ще има нов брифинг, на който вероятно ще бъдат представени нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Въпреки това Кацаров посочи, че ваксинацията остава най-добрата опция за ограничаване на заболяването. Той посочи, че всеки може да си постави трета доза на ваксината, като е препоръчително при хора със слаба имунна система това да стане 28 дни след последната доза.