"Правят се неверни изводи за ситуацията и смъртността. Искаме да ви покажем верните данни. Настоящата вълна е с около 1/3 по-ниска по отношение на заболели и починали. Основната причина вероятно е, че има 20% ваксинирани и приблизително толкова преболедували. 95% от починалите хора са неваксинирани", започна служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

"Вълната се развива сравнително бавно, макар че има леко увеличение през последните дни", това посочи проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Тя направи кратък преглед на първите две вълни и обясни, че се счита, че началото на такъв цикъл е, когато има 100 на 100 000 души заболели за 14-дневен период. Август се приема за старта на новата вълна, посочи тя, но посочи, че тя се движи в по-полегат порядък от предните две. 

"За да оценим епидемията е много важно да следим броя на смъртните случаи. Това е най-точният критерий за това колко е тежка една епидемия. През първата вълна на ковид-19 общият брой на починалите са 7920 души, а при втората - 8459 души", посочи Кожухарова.

Тя посочи, че първите 9 седмици от вълната са показателни за смъртността и направи сравнение между първата, втората и третата вълна, която продължава, като отчете, че за този период в момента имаме по-малко смъртни случаи. 3664 са починалите през първите 9 седмици на настоящата вълна, докато при предните те са съответно 4735 и 4479 души. 

По думите ѝ това означава, че новият вариант вероятно не е толкова опасен, въпреки че е по-лесен за разпространение.