Организация за бързо тестване на децата от началните училища, които в сряда ще се върнат присъствено в училищата, е създадена в район "Централен". Още в събота, веднага след публикуването на заповедтта на министъра на здравеопазването, от ръководството на района са се свързали с медицинските сестри, които работят в училища, детски градини и ясли, млечни кухни. Всяка от тях е била помолена да окаже съдействие на преподавателите при тестването на малките ученици. 

"На щат имаме 47 медицински сестри и 43 от тях веднага се отзоваха. Само четири от жените няма да могат да се включат по здравослони причини" коментира за TrafficNews кметът Георги Стаменов. 

"Всички ще са на линия сутринта в сряда между 8 и 9, когато децата започват училище, за да помагат на учителите. Надявам се , че така всички, ще са спокойни. Поискали сме справка от директорите на училищата на база анкетите, които попълват родителите. По техни данни 22 паралелки ще започнат присъствено в сряда, а още 14 в четвъртък. Децата ще се тестват два пъти седмично", уточни кметът. 

В някои от училищата родители също са направили организация и ще се включат като доброволци при тестването. 

Проверка на TrafficNews в ОУ "Душо Хаджидеков" показва, че от общо 20 паралелки - 4 нямат необходимия брой родителски подписи, за да започнат присъствено.