Собственикът на "Лиа дизайн" Константин Василев се готви да заведе дело срещу вносителя на италиански мебели „ Ессенца”, обвинявайки ги в че не е получил поръчка, за която е платил. "Тези хора вместо да се извинят за грешката си, се държаха нагло и арогантно, като дори ми отказаха официална среща, на която да си изясним отношенията" , сигнализира до TrafficNews потърпевшият Константин Василев. Според него, фирмата е объркала както модела на артикула, който той поръчал, така и  желания цвят.

В края на 2021 г. Василев поръчал за своя нов дом въртяща се лежанка с възглавничка модел Kalinda на италианския производител Alberta Salotti в кожа цвят President 975, Cat. H. Самият модел на лежанка тогава се предлагал въртящ и стационарен. Той е обсъдил с управителката на фирмата по-подходящия вариант, а именно въртящият се, а не стационарният, тъй като в жилището има почистващ робот. Избран бил и съответния цвят.

Доставката е направена около 5 месеца след поръчката, но по желание на клиента останала в склада на фирмата „Ессенца”, защото в жилището му продължавали ремонтни дейности.  "Попитах дали мога да я оставя при тях до приключване на ремонта. Не съм преглеждал пратката , тъй като имах доверие в фирмата и смятах, че са коректен търговец" заяви Василев. Когато ремонтът приключил , от фирмата доставили лежанката и тогава той установил, че това не е поръчаната от него.  Вместо  въртяща се, била доставена стационарна.

Василев разговарял и с управителя на фирмата вносител Екатерина Анговчикова, но тя била категорична, че по договор поръчката е изпълнена. Факт е, че описаният модел отговаря на самата лежанка, но не и вида – дали ще е въртяща се или стационарна. При заявката за поръчка е уговорено лежанката да е въртяща, но фирмата не е описала точно и конкретно нейния вид. Стационарната се води CHAISE LONGUE, а исканата и уговорена въртяща се - SWIVEL CHAISE – LONGUE. Те отговарят на един и същи модел, но не и по вид.  В договора е написано лежанка с възглавничка модел Kalinda на италианския производител Alberta Salotti в кожа цвят President 975, Cat. H.

От фирмата твърдят, че разликата е в ценовата група, а потърпевшият е заплатил за стационарната. От самия производител в Италия, с когото клиентът е провел кореспонденция, се оказва, че ценовата група се определя от видя кожа, която се използва за направата.

„Ессенца” са казали на клиента, че за 2-годишния период, в който лежанката е била при тях, той самият е сменил дизайна и функцията на продукта. Това по неговия твърдения е напълно невярно, тъй като за ремонта на дома му се грижат и дизайнери, с които той е обсъждал многократно, че искал и е поръчал въртящата се. "Предложиха ми срещу още 550 евро да ми доставят другия модел. Но това не е коректно от тяхна страна" заяви Василев. Той е изпратил нотариална покана, която останала без отговор. Следващата му стъпка е завеждането на иск в съда. 

TrafficNews се свърза с  фирма „Ессенца”, откъдето получихме становище. Прилагаме го без авторска намеса:

Във връзка с подаден сигнал във Вашата медия, фирма “Ессенца“ООД изразява позицията си относно търговски казус с клиент, свързан с договор за продажба на лежанка.

Доставеният продукт напълно отговаря на двустранно подписана спецификация, неразделна част от договора, и е в пълно съответствие със стандартите на производителя. Стоката е доставена в срока по договора и е съхранявана в наш склад в продължение на близо 20 месеца. За този дълъг период явно вижданията за дизайна и функцията на продукта на клиента се променят и той предявява претенции за по-скъп продукт, който е с въртящ се механизъм. Съгласно утвърдената във фирмата ни политика по обслужване на клиентите и за да бъде удовлетворено желанието му, ние му предложихме да поръчаме нова лежанка, като доплати за искания механизъм или да възстановим напълно платената от дружеството му сума.

Благодарение на дългогодишната си успешна практика в търговията с висок клас обзавеждане, “Ессенца“ООД е утвърдена на българския пазар като лоялен партньор на стотици клиенти. Позицията на фирмата ни е базирана на официални документи и категорично не приема замесването на името и уронване на имиджа ни чрез инсинуации и клевети, като при необходимост ще потърсим правата си по съдебен път.

С уважение: Екатерина Анговчикова , „Ессенца“ ООД

Двата различни вида лежанка, които се водят един модел:

 

Ето и кореспонденцията между клиента Константин Василев и дизайнерката на апартамента му за цвета на лежанката: