Кметът Костадин Димитров удари първия звънец в изцяло обновеното основно училище "Елин Пелин" в район Западен“. Той заяви, че е изключително доволен от новата материална база, като допълни, че в момента се обновяват още няколко училища през програми на МОН и Планът за възстановяване и устойчивост. Това е показател, че образованието е приоритет за община Пловдив, каза още кметът, и увери, че това ще продължи да е така и в бъдеще.

Димитров пожела на учениците да постигат високи резултати, да намерят нови приятелства и да сбъднат мечтите си. А на учителите и родители да им помагат и да бъдат вдъхновени.

„Страхотна база, изключително модерна. Няма ги старите акумулаторни печки. Невероятно е изпълнение то на настилки, санитарните възли. Учебният процес трябва да възви много гладко. С директорката обсъдихме и ремонт на дворното пространство, което трябва да се направи в бъдеще. Ни ние имаме стъпка напред и образованието ще бъде наш приоритет“, каза кметът.

С много радост, сълзи от щастие и трепет в малките сърца, децата от Основно училище „Княз Александър I“ тържествено посрещнаха началото на новата учебна година. Стотици се стичаха към площада пред школото, а 98 деца чуха за първи път училищния звънец и бяха лично посрещнати от директора на учебното заведение Гергана Янева. Младият и амбициозен преподавател застана начело на школото, което с Хуманитарната гимназия делят един покрив. В словото си г-жа Янева приветства всички деца с добре дошли отново в дома на знанието и науката.

"Този ден ние сме събрани отново, за да видим лицата на всички, които очакват с трепет да влязат в красните стаи. Подайте с обич и вяра ръка към своите учители, те ще ви поведат към светът на знанието. Както се казва посредствения учител разказва, а най-добрия вдъхновява. Благодарим ви , че ни се доверихте. Всичко започва от знанието, аа знанието ражда победители. На добър час" каза Янева.

Сред официалните гости бяха кметът на район "Централен" - Георги Стаменов и зам.-кметът Темелков.

"Честит празник. Възпитаник съм и на голямото и малкото училище. Това ме направи човек. „Княз Александър I“ ще има ново училище, ще започне още тази година строежа му. Борим се да намерим финансиране на вътрешния ремонт, на една крачка сме от това", каза Темелков.

Под строй, с раници на гърба, най-малките трепетно очакваха да влязат в класните стаи, да се запознаят с ръководителите си да срещнат съучениците си. Всяко дете бе готово да изследва огромния свят на знанието, който ги очаква. И докато вълнението на първокласниците от първия учебен ден е осезаемо, то е нищо в сравнение с вълнението на техните родители и учители, които знаят, че поставят началото на едно невероятно пътешествие на учене и открития. Майките и бащите гордо гледаха отстрани децата си, на които им предстои да се потапят в света на ученето.

Вълнението на малките първокласници от училище училище „Димитър Димов“ в район „Северен“ също е осезаемо . Това е техният голям ден – моментът, в който официално преминават от детската площадка към света на ученето. Изглежда всяко от тях е готово да изследва огромния свят на знанието, който ги очаква.

Месеци наред Ева трепетно очаква този ден. Тя за първи път ще прекрачи прага на училището си. С трепет в очите и раница на гърба, Ева се впуска в приключението да си ученик.

„Ще ми липсва детската градина, игрите по цял ден. Но съм готова за нови приключения. Искам да се науча да чета и пиша, искам да съм грамотна. Знам, че ще срещна много нови приятели и ще науча много неща“, каза Ева.

Основно училище „Димитър Димов“ е сред най-старите учебни заведения в квартала, с утвърдени традиции. 47 деца ще чуят за първи път училищния звънец и ще прекрачат прага на школото.

С много музика и усмивки бе даден старта на учебната година в Начално училище „Христо Ботев“. С добре дошли директорът на школото Милен Стайков посрещна малчуганите и техните родители. Разпределени в пет паралелки, 102 първокласника ще влязат в класните стаи. През 1918г. училище „Христо Ботев“ започва своята просветителска дейност. Това е и едно от най-старите начални училища в Пловдив. От 2024 година, след конкурс на МОН, начело застана с много хъс и амбиция за бъдещо модернизиране и развитие - Милен Стайков.

"Мили първокласници. Днес вие за първи път прекрачвате прага на училището и започва вашето пътешествие в света на знанието. Хванете здрава ръката на вашия учител. Той ще ви поведе по пътя на знанието и просветата", каза директорът.

Той пожела здраве и попътен вятър всички деца, както и на техните родители.

В ОУ “Райна Княгиня” стотици деца също прекрачиха училищния праг за първи път. Родители споделиха, че не крият вълнението си, но добавиха, че това е правилният път.

“Колкото и да е вълнуващо и дори мъчно на моменти, че се разделяме за по-дълго време, аз знам, че това е правилния път за изграждането на образован и достоен човек”, заяви Миглена Иванова, майка на 7-годишния Станимир.

Учебната година бе открита от д-р Мария Гайдарова- директор на учебното заведение. На място ме и кметът на район “Северен” Венцислава Любенова, която също поздрави децата по повод новото начало.

“Благодаря ви за грижите, които полагате за нашите деца. Скъпи ученици, продължавайте да мечтаете и бъдете много успешни! Много здраве на всички, успех и на добър час!”, заяви кметът на района.