Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов настоява в най-кратки срокове да се намери решение на проблема с водата в село Брестовица и подмяната на ВиК инфраструктурата да започне спешнo.

Михайлов за пореден път заяви позицията си по време на работна среща с областния управител на Пловдив Ангел Стоев. На нея присъстваха управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов, специалисти от областна администрация и водното дружество, както и представители на сдружение „Живот за Брестовица” и Инициативен комитет „Кадиево”. На срещата присъства и Иван Иванов, председател на Управителния съвет на „Български ВиК Холдинг”.

„ Година и три месеца жителите на село Брестовица бяха убеждавани, че за решаване на проблема с водата са взети всички мерки и в най-кратки срокове ще започне ремонтът на водопреносната мрежа. За този период проведехме поредица от срещи с предишния областен управител на града, включително и с жителите на селото.

Аз и моят екип сме ангажирани с проблема от първия ден, в който беше обявено, че в питейната вода на Брестовица се съдържа манган в пъти над допустимите стойности. Десетки писма са изпратени до отговорните институции, обявихме бедствено положение, включително , като кмет, се възползвах от тежеста на президентската институция и поисках съдействие от Президента.

Заставам зад хората, защото съм кмет на всички жители на община „Родопи”. Водата в Брестовица е основен приоритет в работата на администрацията и аз ще настоявам в най-кратки срокове проблемът да намери своето решение. Защото хората искат да живеят нормално и да пият чиста вода”, категорично заяви кметът Павел Михайлов.

Според ВиК холдинга възможностите за решаването на проблема са три – проектът да се коригира и отнова да се внесе в Надзорния съвет, да бъде включен в Плана за устойчивост, за който са осигурени допълнително 200 милиона лева или да се търси финасиране по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Възможният вариант дейностите по подмяна на водопреносната и канализационна мрежа да започнат в кратки срокове е проектът отново да бъде върнат за разглеждане в Надзорния съвет. Условието е частта за асфалтиране на улиците, след рехабилитацията да отпадне , като задължение към ВиК.

„В спешен порядък ще се срещна със служебния министър на регионалното развитие и ще поискам държавата да осигури средства за подмяна на водопреносната и канализационна мрежа на селото. Ще поискам държавата да осигури и средства за асфалтиране на 26-километровата улична мрежа в Брестовица. По този начин ще облекчим ВиК дружеството”, коментира кметът на общината Павел Михайлов.

Обсъжда се още водата в Брестовица да да не бъде заплащана по цените за питейна вода с период от половин година назад.