Учебната година скоро започва, а с нея идват и вирусните инфекции. Контактите на децата отново се разширяват, а с това те ще бъдат по-склонни да хванат някой сезонен вирус.

В света са познати над 200 трилиона човешки вируси, а бактериите, които са склонни и имат способността да разболяват хората, са още повече. Те живеят на места, където има по-голяма концентрация на хора, каквито са училищата и детските градини.

Децата непрестанно играят заедно, докосват еднакви предмети, нямат навика да спазват толкова добра хигиена, а по този начин те обменят микроорганизми едни с други. Ето защо те често боледуват и са склонни да настинат по-бързо от останалите хора.

Към момента вирусите в Пловдив и областта вървят равномерно, няма случаи на сериозно заболели, коментира д-р Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той допълни, че през лятото вирусите са били разнообразни, придружавани с хрема, болки в гърлото, температура, леки инфекции на дихателните пътища, повръщане и кашлица, но са преминавали леко.

Съветва както децата и учениците, така и възрастните да мият по-често ръцете си и да избягват контакт с болни, докато не се климатизират в учебната и дори работната среда след ваканцията.

Припомняме, че преди началото на пролетта имаше бум на инфекциозни заболявания особено при децата. Те бяха придружавани от температура, кашлица и хрема.

Още по-тежки бяха случаите миналата година, при които се стихаше до бронхит и пневмония. Налице бяха и усложнения на горни дихателни пътища. Очаква се обаче тази година да не се стига до подобни състояния.

Предвид факта, че симптомите както при обикновен грим, така и при Ковид са подобни, е желателно хората да се тестват, въпреки че случаите на Ковид са все по-малко в Пловдив и областта.

Според по-долу изложената статистика новозаразените за ден в областта са едва около двама души, а за период от две седмици на 100 000 души те са само 15.

Преди няколко дни бяха внесени проектопромени в Закона за дравето, предвиждащи отпадането на задължителната карантина на заболели от Ковид. Изолация ще се прилага единствено в лечебните заведения.