Вече 5-та година Пловдив очаква изграждането най-големия си парк, който трябва да се превърне в новия бял дроб на града. През 2017 година бе анонсирано, че в следващите 5 години трябва да се залесят 14 000 дървета, западно от Гребния канал, като в зоната се направи лесопарк със зони за отдих и атракции с естествени материали.

5 години по-късно този проект все още не е започнат, а и е далеч от старта му, макар вече да трябваше да бъде изграден. 

Реализацията на парка в миналия мандат бе забавен от дела от екоактивисти, чийто претенции бяха отхвърлени от магистратите. През 2020 година проектът можеше да започне, но Общинският съвет реши да го прехвърли към зам.-кмета Анести Тимчев, който да търси европейско финансиране по него.  Идеята бе да се осигурят през програма LIFE, а през март 2021 година Община Пловдив се похвали,че са спечелили средства за техническа помощ за реализацията на проекта. Тогава ангажиментите бяха, че до февруари 2022 година Пловдив трябва да бъде да внесе пълното проектно предложение.

Съдът поряза еколозите, скочили срещу изграждането на лесопарк на 660 дка в Пловдив ВИДЕОРайонната администрация задвижва процедурите по поръчката за пространството край Гребната база

Обърнахме се към Община Пловдив докъде е стигнал този проект. От отдел „Екология” ни изпратиха дълъг, но за сметка на това несъдържателен отговор за това какво се случва с него.

Освен че Община Пловдив е координиращият бенефициент по проекта, като има и 10 асоциирани бенефициенти (общини: Казанлък; Родопи; Първомай; Свиленград; Пещера; Белово; Кърджали; Ямбол и Девин и „ИнфоЛогика“ ООД), става ясно, че все още той е на „концептуално ниво” след спечелването на техническата помощ и изпращането на концептуална бележка към европейската програма.

Оттам са дали „зелена светлина” на екипа за изготвянето на пълно проектно предложение. В отговора се изреждат редица политики на ЕС и ООН,  съобразени с десетки стратегии и споразумения през Зелената сделка.

Това, което се разбира, че крайният срок за подаване на пълно проектно предложение е 7 април 2022 година.

„Основната цел е Община Пловдив да предложи екобазирано комплексно решение за превенция на риска от бедствия – наводнения и отводняване при интензивни валежи. Ще бъде изработено техническо решение, което да предотврати наводнения по бул. „Марица – юг“, като една от най-невралгичните точки при интензивни валежи. Проектът предвижда още възстановяване на биоразнообразието, предприемане на мерки свързани със засушаване, както и използване на биоинженерна технология за увеличаване пропускливостта на напоителните канали”, пишат общинските еколози.

С други думи проектът за залесяване буквално е блокирал между Община Пловдив и европейските органи за екологични проекти. Все още и готов проект няма, мака крайният срок да е след по-малко от три месеца.

Проектът, който трябваше да се реализира през 2017 година бе доста ясен. За 5 години трябваше да се отделят 5 млн. лева.

С тях върху целия терен от 655 декара трябваше да се залесят 14 000 дървета. Това трябваше да бъде и най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив.  Дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града е, за да се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

Новата зелена зона бе разделена на 4 подзони. Към всяка една от тях имаше  намерения за  различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали. Подобен тип парк в Пловдив е само Лаута, но новото пространство е със 160 декара по-голям от него.

Какво ще се случи на въпросния терен все още не се знае, както и дали проектът за него ще бъде одобрен по европейската програма.