Колко заплата може да се предложи в частния сектор на резач на храсти и тънки дърветата? Ако съдим по предложението на фирма „Ростер” за спешното почистване на река Марица в Пловдив, то надницата на един такъв служител доближава 320 лева или почти 7000 лева на месеца! Това е близо годишното нетно  възнаграждение на служители в ОП „Градини и паркове”, които извършват същата дейност.

Община Пловдив обаче се готви да заплати тази цена на смолянската фирма „Ростер”, за да изчисти островите в Марица и около мостовете на реката. Фирмата бе избрана от комисия, назначена от зам.-кмета Анести Тимчев, като офертата бе 1,17 млн. лева без ДДС. В поръчката имаше две по-ниски оферти едната, от които в пъти по-ниска – тази на „Ековат- България” – 548 хил. лева без ДДС и БКС – Озеленяване” - 977 хил.

Според зам.-кмета Анести Тимчев най-ниската оферта за почистването на реката била „смешна”, като фирмите искащи да чистят Марица трябва да разполага с техника, както и да докажат сериозен опит в тази сфера.

Смолянска фирма чисти Марица в Пловдив с 1,2 млн. лева, дала е двойна цена на най-нискатаЗам.-кметът по екология Анести Тимчев нарече офертата на „Ековат – България” „смешна"

Опитът

Справка в портала за обществени поръчка показва, че избраната фирма „Ростер” има 10 спечелени обществени поръчки, като 9 от тях са за събаряне на стари сгради, комини и други, като възложител са били общински и държавни администрации. Поне до март 2022 година не се вижда те да са участвали в подобна процедура, като тази за почистването на реката.

За отстранената фирма с най-ниската цена „Ековат- България” се вижда, че е изпълнявала договори по разчистване на гористи терени, както и речни корита за НЕК, „Булгарсктрансгаз”, ЕВН, ЧЕЗ, горски стопанства и други.

С други думи видно втората фирма, поне през публичния сектор, има много повече опит в почистването и правенето на просеки.

TrafficNews се свърза с „Ековат- България”, които заявиха, че със сигурност ще обжалват в КЗК.

„Не знам защо г-н зам.-кметът на Пловдив заяви, че нашата оферта е „смешна”. Ние сме фирма с дългогодишен опит в тази сфера. Комисията към Община Пловдив поиска обосновка на цената ни, като ние я представихме заедно с финансов анализ.  Те обаче не го зачетоха. Въпросната обосновка ни е приемана навсякъде, но явно не  и в Пловдив”, заяви Георги Узунов от ръководството на компанията. Той допълни, че освен сходен опит имат налична и цялата техника, която се изисква за поръчката, въпреки това са били отстранени от процедурата.

Кой допусна Марица да се превърне в джунгла? Google може да даде отговораКметът на район „Северен” показа снимка отпреди 5 години, когато нямаше бедствено положение

Цената на победителите

 Както стана дума по офертата на спечелилата фирма „Ростер” надницата на един резач на тънки дървета до Ф45 см и храсти излиза по 316 лв. на час или 6646 лева на месец без ДДС.  В КСС-тата е дадено, че фирмата трябва да  отреже 1158  подобен тип тънки дървета, като от фирмата са предложили 41,78 лева на бройка с бензинова резачка , или общата сума от 48 380 лева.  Според строителния класификатор тази дейност е дадена под  номер „01-01-003" и се извършва за 0,44 работни човешки часа на брой. Така при цена от 41,78 на рязане на брой с добавянето на механизацията и печалбата излиза, че часовата ставка на един работник с бензинова резачка е 39,56 лв. на час, или за 8 работни часа надницата е 316.48 лева, а на месец 6646 лева!

Офертата на „Ековат- България” за брой отрязано дърво с бензинова резачка до Ф45 см е 5,28  лева на брой, или 7 пъти по-евтино Ако приложим формулата за заплата на работника. То надницата на един служител е около 85 лева.

Не по-различно стоят и дейностите  за чистенето на дървета и храсти с трактори, валяци и друга техника.

Така например механизираното почистване на храсти и плевели с изкоренител и трактор между 90 и 110 конски сили от фирмата победител е дадена цена от 102 лева на декар, докато при отстранената фирма сумата е едва 3,83 лева на декар!

Така „Ековат- България” предлагат да почистят 105 декара от плевели за 400 лева на островите, докато победителят в лицето на „Ростер” ще вземат над 10 000 лева!

Сумата от 1,17 млн. лева е за почистването на реката единствено около мостовите съоръжения и островите, които са се образували. Все още не е готов проектът, който е за цялостното почистване на реката.  Въпреки че Община Пловдив пусна поръчка още  през юли 2022 година, все още тя не е завършена.

Очаквайте  продължение – колко струват останалите дейности по договора и как ще се извършва извозването на отрязаните дървета!

Анести Тимчев: 6-метрова вълна може да залее Пловдив, ако Марица не се почисти спешноТова ще доведе до прекъсване на водоподаването в града, допълни той