„Не знам как ще изкараме празниците.” Това казаха през сълзи Татяна и Семко Георгиеви  от наводненото Каравелово, чиято къща е една от засегнатите след потопа. Фамилията трябва да посрещне празниците в една стая, защото останалата част от къщата все още не е годна за пребиваване.

Тинята е изчистена, но вътре все още е мокро и само една стая сме приспособили за живеене. Получихме и ново дарение- печка, дърва имаме, за тях сме платили само 10 лева и 50 стотинки такса.  Ще се топлим с нея и така ще изсушаваме стаите, за да може на пролет да продължим с възстановяването.” Това разказа пред репортер на  TrafficNews Татяна Георгиева.

Изминали са само три месеца от инцидента, но семейство Георгиеви вече постепенно възстановяват семейния дом и вярват в това, че всичко ще бъде както преди потопа.

Татяна си спомня за фаталния ден и го определя като „страшен”. С очите си тя е видяла залятата семейна къща.  

Много страшно беше. Аз работя в Пловдив и бях на работа. На мъжът ми миналата година му бяха направили сърдечна операция, като ден преди потопа беше тук в Каравелово. Обади ми се и ми каза, че нещо му е зле и си дойде в Пловдив, за да може ако стане нещо, лекарите да са по-близо.

На другия ден, съседите ми се обадиха, за да ми кажат какво се случва. Тръгнахме веднага насам, но беше невъзможно да стигнем до къщата. Водата се лееше отвсякъде , гледахме само снимки от интернет и чак след няколко дни стигнахме до тук.  Гледката беше много страшна! Всичко бе в тиня, нямаше как да се влезе. Навеса в двора беше залят до горе," допълни жената.

Татяня сподели, че стаите са били пълни до половината с вода и тиня, а мазето и гаража са приливали и водата е стигала до тавана. Още тогава семейството не се отчайва от видяното и отсяда у техни приятели в съседно село. Те искат да са недалеч от наводнената къща, за да не губят време и да стартират с възстановяването й, за да продължат с нормалния си начин на живот.

Жителката на Каравелово отбеляза и коректността на оргазнизираната инициатива от платформата Гората.бг, която обяви, че ще раздаде дарения под формата на ваучери за строителни материали. На всяка от пострадалите къщи се полагаше, приблизително по 2100-2200 лв.

Много от живеещите в селото твърдят, че помощта, която са получили през тези месеци е преобладавала само от дарители и доброволци. Припомняме, че само преди десет дни пострадалите от наводнението хора, излязоха на протест, заради неспазени обещания във връзка с възстановяване на инфраструктурата на селата.

Те твърдяха, че се получава постоянно прехвърляне на отговорност между институциите относно решаването на всякакви текущи проблеми.

Цялостното неглижиране на ситуацията и незачитането на сериозните казуси относно възстановяването на населените  места са част от проблемите, които подтикнаха пострадалите хора да организират шествието с цел промяна на досегашната ситуация.

„Огромно благодаря на хората, които ни помогнаха в тези трудни моменти.Толкова млади хора влязоха в дворовете ни, просто ни дадоха сила и живот да продължим." Така завърши разказа Татяна Георгиева.

Семейството сподели, че си пожелава за Коледа да бъдат здрави и щастливи!

Дамски базар събира средства за жени, пострадали при наводненията в КаравеловоБлаготворителната инициатива ще се проведе в магазин "Любаво" в Пловдив

Жители на наводнените карловски села излизат на протест заради неспазени обещанияТе твърдят, че се получава прехвърляне на отговорност между институциите относно решаването на проблемите

Видео: