На 12-ти декември от 7:00 до 8:00 часа, жителите на наводнените карловски села излизат на граждански протест, който ще се проведе на Републикански път I-6 (Подбалкански път), разклон за село Московец. Причината за недоволството на живеещите на с. Богдан, с. Каравелово, с. Слатина е, заради обещания за възстановяване на инфраструктурата и пътищата в селата, които обещания до днешна дата не са изпълнени от институциите.

Три месеца след деня на инцидента продължаваме да живеем под постоянен стрес и страх да не преживеем отново същото, а дори и по-страшно бедствие,” отбелязват организаторите.

Жителите на наводнените села твърдят, че се получава постоянно прехвърляне на отговорност между институциите относно решаването на всякакви текущи проблеми във връзка с възстановяването на инфраструктурата, частните щети и нормалния начин на живот.

Цялостното неглижиране на ситуацията и незачитането на сериозните казуси относно възстановяването на населените  места са част от проблемите, които подтикват пострадалите хора да организират шествието с цел промяна на досегашната ситуация.

Има недопустима небрежност при провеждане на действията по разчистване и възстановяване на селата. С настоящето събитие ще изразим своята Гражданска позиция, ” написаха още те.

Справка в профила на купувача на Община Карлово показва, че за част от възстановителните дейности има пуснати обществени поръчки, а за някои и сключени договори, но те са за една малка част от пострадалата инфраструктура.

Жителите на с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина считат, че единствена реална помощ до тук, която са получили е преобладавала само от дарители и доброволци, за което те изразяват своята благодарност!

Протестиращите ще настояват за спешно и неотложно възстановяване на:

- Пътната инфраструктура и мостовите съоръжения както в засегнатите от бедствието села, така и на общинската пътна мрежа.

- Възстановяване на проводимостта и удълбочаване на деретата и реките в населените места - Богдан, Каравелово и Слатина, и на река Стряма в едно с укрепване на коритата им и разчистването на наносите в тях.

- Изграждане на укрепителни инженерни съоръжения на коритата в рамките на селата.
- Изграждане на предпазни диги за защита на обществени, стратегически, частни и земеделски имоти.

-Забрана на стопанската сеч във водосборите на поройните дерета над селата Богдан, Каравелово и Слатина и залесяване.

-Спешни мерки по разчистване на коритата на реките и деретата в горския фонд над селата от наноси и дървен материал.

-Забрана на работата на верижни машини в гората.

-Укрепване, възстановяване и изграждане на нови бари и водоукротяващи съоръжения в гората.

-Цялостна подмяна на старите водопроводи в засегнатите населени места.

-Спешно възстановяване на засегнатите и унищожените обществени сгради и съоръжения в засегнатите населени села.

-Възстановяване на уличното осветление.

-Поставяне на нови контейнери в засегнатите зони и редовното им сметоизвозване.

- Жителите настояват за информация как до тук са изразходени отпуснатите средства към община Карлово от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

-Жителите настояват за целия по-нататъшен процес по възстановяване да бъде максимално публичен, прозрачен и разумно разходващ обществените средства, предоставени за целта, което налага провеждане на обществени обсъждания и свеждане до гражданите на пълната информация за всички планирани действия предварително.

-Жителите настояват за предоставяне на информация дали приключиха разследванията относно причините, довели до бедствието, и какво те установиха.

-Жителите настояват за изработване на стратегия по възстановяването на цялата община от специалисти в областта в ясни срокове и в най-спешен порядък.

-Жителите настояват за информация - какви действия са проведени, предприети и се предвижда да се предприемат в горския фонд над с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина за защита и превенция от бъдещи бедствия.

-Жителите настояват за изготвяне и спазване на ясен график, финансиране и изпълнение на дейностите по нашите искания, включително със съдействието на населението.

-Жителите настояват за това да се разреши отново да се отпуска на населението суха маса дърва за битови нужди и да се поднови доброволческото залесяване на гората.

-Жителите настояват да се прекрати практиката да се работи на принципа: "Колективната отговорност" води до пълна безотговорност и възможност за злоупотреби.

"Подкрепете ни!"

 

 Снимка от улица в село Каравелово