Фирмата Елвеко електромонтажи ЕООД поиска право на отговор, относно статията за изсипването на тонове строителни материали в Тракия.

Пловдивска фирма изсипва тонове строителни отпадъци в Тракия върху частни терениКамионите на фирма „Елвеко” образуваха сметище, твърдят, че е временно депо

Ето и целият отговор, без редакторка намеса:

Обръщаме се към Вас с желание да се възползваме от правото си на отговор по повод репортаж, публикуван от Вашата медия на 01.12.21 г. със заглавие „Пловдивска фирма изсипва тонове строителни отпадъци в Тракия върху частни терени“. Призоваваме Ви да спазите журналистическия етичен кодекс, публикувайки пълния текст на настоящия отговор.

Относно описаните от Вас действия, факти, обстоятелства и най-вече догадки в споменатия репортаж, държим да Ви уведомим за следното:

  1. Статията започва с невярно и подвеждащо твърдение, описвайки временно депо за оползотворяване на минерални отпадъци като „нерегламентирано сметище“. За Ваша и на читателите Ви информация, фирмата ни депонира минерални строителни отпадъци върху единичен частен терен, които биват сепарирани, преработени в инертен вид и повторно използвани в процеса на строителните дейности, извършвани от фирмата ни в съседен имот. Тази дейност е изцяло съобразена с предписаното в чл. 7 от Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали.
  2. По-нататък четем, че отпадъци се изхвърлят в няколко имота и под моста на Асеновградско шосе. От тези две твърдения става ясно, че списалият текста явно не е бил на място, за да провери подадената му информация, тъй като строителният обект, както и временното депо се намират на значително отстояние от моста, до който и да искаме не бихме могли да имаме достъп. Твърдението, че имотите, в които се изхвърля са няколко също не отговаря на истината, тъй като имотът е само един, изцяло частен, собственост на фирма „Филипекс Трейдинг“ и депонирането и рециклирането на минералните отпадъци става с изричното позволение и знание на собственика.
  3. Имайки предвид, че теренът с временното депо е само един и сигналът към Вас категорично не е произлязъл от неговия собственик, явно истинският му подател е неосведомен и движен от други подбуди, а именно да навреди на изцяло регламентираният и легитимен строителен процес, съпътстван от естествените за него дейности като сепариране и преработка на строителни отпадъци, съгласно Чл. 10 от НУСОВРСМ (цитираната по-горе наредба).
  4. Във връзка с цитирането на наредбата на Община Пловдив, Ви уведомяваме, че отпадъците нито се предават, нито се приемат, а се сепарират, рециклират и влагат повторно, а неизползваемата част от тях ще бъде предадена за съхранение на лицензирано сметище. Във връзка с това си позволяваме да Ви запознаем с факта, че фирма Елвеко електромонтажи ЕООД работи със система за управление на околната среда, сертифицирана съгласно условията на ISO 14001:2015, поставящ високи стандарти и изисквания към предприятията относно управлението на отпадъците, произлизащи от тяхната дейност. 
  5. Информираме Ви, че към настоящия момент фирмата ни извършва строително монтажни дейности по вертикална планировка на вътрешна инфраструктура в рамките на имот, собственост на частно лице, друг граничен имот, собственост на фирма „Лохенгрин“ ООД, а собственикът на имота, използване за временно депониране и преработка е непосредствен съсед на горепосочените и пряко заинтересован от облагородяването на района. 
  6. Обръщаме Ви внимание върху факта, че всички депонирани отпадъци отговарят на условията на Чл. 16 от НУСОВРСМ, т.е. те не са замърсени, не представляват опасност за почвения състав и за подпочвените води, могат да бъдат рециклирани до инертно състояние, за да се използват отново и спадайки към графа инертни – минерални с шифър 1701, те могат да бъдат временно депонирани на строителната площадка или в непосредствена близост, за да бъдат сепарирани, рециклирани и използвани в строителството. В този смисъл е лесно да заключите, че фирмата ни подхожда крайно отговорно и не само не замърсява, а пести отпадъци и допринася за предотвратяване на замърсяване или ненужното им извозване и трайно депониране на сметища, където те биха оставили вечен отпечатък върху околната среда. 

Призоваваме Ви в качеството си на значима локална медия да се придържате към добрата журналистическа практика и да проверявате достоверността на своите източници, както и да бъдете водени само от принципа за достигане до истината. Така бихте допринесли повече за по-добра и чиста среда в района на град Пловдив, защото бидейки маша в ръцете на неморални и целящи да опетнят другите лица, Вие се присъединявате към истинските замърсители на нашия град.