Поредното нерегламентирано сметище се образува в Пловдив , сигнализираха читатели на TrafficNews, които са потърпевши от изхвърлянето на строителни отпадъци. От седмици върху няколко имота в индустриалната зона на „Тракия”, под моста на Асеновградско шосе, камиони изсипват тонове със строителни отпадъци.

Покрай основните два терена върху, които се изсипват боклуците, такива попадат и в терен на частен собственик.  Той ни сигнализира, че камионите, брандирани с името на пловдивската фирма „Елвеко,  изхвърлят и боклуци в неговия имот.

Те са пуснали сигнал в Общинския инспекторат, РИОСВ и прокуратурата, като искат възможно най-скоро да се извърши проверка, с оглед на установяването на нерегламентираното сметище.  Директорът на Общинския инспекторат Борислав Димов заяви, че ще направи проверка и ако се констатира, че се нарушават наредбите фирмата, ще бъде санкционирана.   

Наш репортер  се свърза със собственика  на фирмата „Елвеко” Веско Дойчев той заяви, че това са договорки между две частни лица и трети страни нямат отношения.

„Това не е сметище. Ние не изхвърляме отпадъци там, а само временно ги депонираме. След това ще бъдат извозени на сметище”, заяви Дойчев. Той добави, че има договор със собственика на терена. Според него боклуци нямало в терена на други собственици на имоти. Запитан дали има разрешение за временното депониране от институция, той каза, че не му било необходимо.

В наредбата на Община Пловдив за управление на отпадъците е записано, че предаването и приемането на строителните отпадъци се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи разрешение за съответната дейност и  специална площадка за това.  Също така, че при започване на строително-монтажни дейности трябва да се направи план за оползотворяването на материалите. Въпросният план трябва да бъде одобрен от Община Пловдив.

Санкциите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци за юридически лица в момента е 1000 лева. След нова година тази санкция ще стига до 4000 лева.

Очаквайте продължение!