Екшън демонстрация на ситуация със спиране на МПС с принудителна лента с шипове, направиха днес служители на ОД МВР – Пловдив на едно от обученията разпоредени от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Занятията стартираха във връзка с множеството инциденти след гонки с мигранти, които се случиха в последните месеци. 

На днешното проведено занятие на ул. „Недялка Шилева” до 4 РСПБЗН в жк „Тракия” , присъстваха служители от областна дирекция на МВР Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и София, както и шефът на пловдивската полиция- старши комисар Васил Костадинов, началникът на "Охранителна полиция" - комисар Костадин Костов и комисар Венелин Младенов, шеф на "Охранителна полиция" в ГДНП. Съгласно процедурата, която е разписана от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за използването на лентата за принудително спиране на МПС-та, такива занятие се провеждат и ще бъдат проведени в цялата страна със служители на МВР, за да може лентата да бъде използвана, когато има нужда.

Сценарият на демонстрацията бе за извършен грабеж в бензиностаниця на територията на Тракия. Автомобилът с бегълците е подаден към съответните патрули, които го засичат и започват неговото преследване. Единият от екипите разпъна лентата за принудително спиране на автомобили, която спомогна за залавянето на извършителите на грабежа.

Така служителите на МВР представиха постановка - акция в рамките на няколко минути, като показаха протокола за действие в ситуация, в която водач, който е извършил престъпление отказва да изпълни полицейско разпореждане.

„Провеждаме допълнително обучение на служителите, за да може да опресним техните знания, за да използват лентата с шипове за в бъдеще. Предстои да бъдат закупени още 1200 броя ленти с шипове, които ще бъдат раздадени в съответните областни дирекции на МВР. Към момента имаме 759 такива налични. При задържането на мигранти при необходимост така ще се действа.  Служителите, които обслужват АМ „Тракия” ще бъдат оборудвани с такива ленти , както и на КПП-тата” , каза комисар Венелин Младенов.

 Шефът на пловдивската полиция- старши комисар Васил Костадинов поясни, че като практика за използване в града,  ленти за принудително спиране не са влизали в употреба скоро, вероятно защото не е имало причина за използването им. Старши комисарят добави, че се  реагира максимално бързо, а въпросните ленти с шипове са разположени в кутии и разгъването им става буквално за секунди.

 „Автомобилът мина може би с около 80 км.Автомобилът по никакъв начин не промени посоката си на движение. Правени са проби дори при 120  автомобилът остава в стабилно състояние, допълнително шиповете, които се откъсват от лентата и се забиват в гумите на автомобила вероятно оказват стабилизиращ  ефект. Разбира се всяка с ситуация е различа. Ние ще проведем такива обучения и на заледени участъци”, каза още директорът на пловдивската полиция.

Той каза няколко думи и във връзка с вчерашната полицейска акция срещу кмета на Стамболийски Георги Мараджиев:

Шефът на полицията в Пловдив: Няма политически арест в Стамболийски, разследваме от 6 месеца

Вижте видео от демонстрацията: