Ваксинацията на деца срещу COVID-19 у нас вече е възможна. От Министерство на здравеопазването съобщиха официално, че това става при две условия - възрастова граница над 12 години и задължително с рНК ваксината на Pfizer.

В Пловдив ваксинацията ще започне от елитните гимназии. Ученици от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”, ЕГ „Пловдив” и ЕГ „Иван Вазов” ще получат първите дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Стартът на кампанията ще бъде даден в понеделник

Само преди няколко дни пък д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив, посочи, че се надява от есента възрастовата граница да падне на над 5 години, а до края на годината – на над 6 месеца. А възможна ваксина освен Pfizer да е и американската Moderna.

В САЩ след като ваксината на Pfizer бе одобрена и за деца, за по-малко от седмица там бяха ваксинирани около 600 000 малолетни на възраст между 12 и 15 години. В Канада се планира до началото на новата учебна година през есента да бъдат ваксинира всички деца от тази възрастова група - поне с първата доза. У нас обаче интересът е далеч по-малък.

Според анкета на TrafficNews, в която участваха близо 2000 души, едва 13.05% от родителите са твърдо решени да ваксинират детето си. 27.40% от анкетираните отговарят, че не биха го направили, преди да са сигурни в безопасността на ваксината. 5.25% смятат да оставят детето си само да направи избор.

Над половината от анкетираните (54.29%) обаче са категорични, че в никакъв случай не биха ваксинирали детето си.